119

Kinderbijslag mag toch mee naar Marokko

Rechter verbiedt het verlagen van kinderbijslag voor kinderen buiten de EU 

Minister Asscher wilde de kinderbijslag voor ouders met kinderen die buiten de EU wonen verlagen. Hij wilde de toeslag aanpassen aan het prijspeil in het betreffende land. Dat zou betekenen dat de toeslag voor kinderen in Marokko, Turkije en Egypte met zo’n 40 procent zou worden verlaagd. Een aantal ouders vroeg de rechter de uitspraak te toetsen en die stelt hen in het gelijk. Het verlagen mag niet.


Asscher kan ik hoger beroep gaan, maar hij wil de uitspraak eerst bestuderen. Als hij uiteindelijk besluit de uitspraak van de rechter te volgen, dan houdt dat in dat de overheid 5 miljoen euro meer moet gaan uitbetalen dan het tot nu toe van plan was.

Het is de tweede keer dat het kabinet een juridische nederlaag leidt met het woonlandbeginsel. Afgelopen zomer bepaalde de rechter dat weduwen in het buitenland met een Nederlands nabestaandenpensioen, niet op hun uitkering mogen worden gekort, schrijft NOS.

Kijk hierboven ook een aflevering van Pauw en Witteman terug, waarin Karin Donker en Pepijn ten Kate te gast waren. Donker vertelt over hoe de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet haar en haar gezin treffen. Ten Kate vindt dat hij geen recht op kindertoeslag heeft, omdat hij voldoende verdient. Hij wil zijn kindertoeslag overmaken aan Donker en haar gezin.

cc-foto: Minister-President Rutte

Geef een reactie

Laatste reacties (119)