14

Kinderboerderijen met besmette geiten niet geruimd

'Overheid maakt hiermee een grove fout'

Er zijn nog minstens 19 locaties met besmette geiten bekend bij het ministerie van Landbouw. Maar de geiten worden daar niet geruimd. Het gaat om lokaties die geen melk leveren, zoals kinderboerderijen of hobbyhouders.

Dat blijkt uit onderzoek van NOVA. Deze 19 locaties werden afgelopen jaar door de Voedsel en Warenautoriteit van het ministerie van Landbouw bezocht, omdat de GGD constateerde dat veel mensen in de omgeving ziek waren geworden.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit dat kinderboerderij De Höfte in Oldenzaal besmet is. De Höfte is op last van de plaatselijke GGD en de gemeente gesloten. Voor zover de beheerders weten, zijn er geen andere kinderboerderijen gesloten in het land.

Volgens het Agrarisch Dagblad maken de ministers ‘een grove fout’ met hun beslissing geiten op kinderboerderijen niet te ruimen. In een commentaar schrijft de gespecialiseerde krant:

Het risico van grootschalige bedrijven is groter dan van hobbydieren omdat hier veel minder dieren zijn die bacterie uitscheiden, zegt het ministerie. Maar bij een kinderboerderij hebben veel meer mensen direct contact met de dieren dan op een professioneel bedrijf. Het ministerie maakt hierin een grove fout. Als mogelijk niet-besmette dieren geruimd worden omdat er mogelijk een gevaar is voor de volksgezondheid, is het onbegrijpelijk dat wel-besmette dieren die ook mensen besmet hebben voorlopig ontzien worden.”

Foto: Jackie Kever (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (14)