124

‘Kinderen verdwijnen in de gevangenis, baby’s sterven aan onderkoeling’

Kinderombudsman Marc Dullaert onderzoekt de schrijnende omstandigheden van minderjarige vluchtelingen: 'Blijkbaar zijn we heel druk met het bewaken van de Europese grenzen, maar vinden we het niet belangrijk genoeg dat hier duizenden kinderen staan te verrekken in de kou'

De gebrekkige opvang voor kindvluchtelingen maakt dat zij ernstig gevaar lopen in Europa. Hoewel het beeld leeft dat het vooral jonge mannen betreft, is de helft van de vluchtelingen uit Syrië minderjarig. Duizenden kinderen reizen zonder begeleiding (omdat ze vooruit worden gestuurd of hun familie onderweg zijn kwijtgeraakt) en kunnen slachtoffer worden van misbruik en mensenhandel. Daarvoor waarschuwt Kinderombudsman Marc Dullaert, die onlangs – onder meer – naar het vluchtelingencentrum Vinojug in Macedonië reisde om onderzoek te doen.

Dullaert is samen met andere Europese Kinderombudsmannen een onderzoek gestart naar de problemen rond minderjarige vluchtelingen, dat half januari verschijnt. Als Kinderombudsman mag hij geen opinie bezigen en moeten zijn uitspraken gebaseerd zijn op feiten. In een interview met Trouw zegt hij:

We zijn overal informatie vandaan aan het trekken. Nu pas komt de ware omvang van het drama boven water. Als Kinderombudsman kan ik niets afdwingen. Maar als dit naar buiten komt, kan Europa niet langer de andere kant op kijken. Het gaat allemaal om prioriteiten stellen en politieke wil. Blijkbaar zijn we heel druk met het bewaken van de Europese grenzen, maar vinden we het niet belangrijk genoeg dat hier duizenden kinderen staan te verrekken in de kou.

Dullaert is geschokt door de situatie in Macedonië:

Wat je hier ziet is een metafoor voor de hele crisis. Het is een grote chaos, iedereen wordt over één kam geschoren. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kleine kinderen, minderjarigen of volwassenen. Ik zie een totaal gebrek aan coördinatie. Niemand pakt het stuur, terwijl deze humanitaire ramp al een half jaar aan de gang is. We weten precies waar de mensen langs komen en hoeveel het er ongeveer zijn. We kennen hun behoeften, maar als Europa falen we. Het is een grote blame game, maar ondertussen gebeurt er niets.”

Volgens Dullaert is de kou is het grootste probleem, maar lopen kinderen daarnaast het gevaar ten prooi te vallen aan de georganiseerde misdaad of aan de draconische maatregelen van xenofobische overheden: 

Macedonië en Servië zien zichzelf als transitlanden, dus men denkt: laat maar gaan. Maar wat mij het meest stoort, en dan druk ik het zachtjes uit, is dat er kinderen worden opgepakt. Soms worden ook hun papieren ingenomen. Ik vind het onverteerbaar. Op de hele route is Europa verplicht om minderjarige vluchtelingen veiligheid te bieden. Alle Europese landen hebben het VN Kinderrechtenverdrag ondertekend, waarin staat dat kinderen recht hebben op zorg, onderwijs en bescherming tegen geweld. Maar in plaats daarvan verdwijnen er kinderen in de gevangenis en sterven er baby’s aan onderkoeling.

Geef een reactie

Laatste reacties (124)