Laatste update 13:27
41

Kindermagazine uit de handel gehaald wegens ontkennen Israël

Het kindertijdschrift Youpi is in allerijl uit de Franse en Belgische kiosken teruggehaald vanwege een tekst waarin Israël ‘geen echt land’ wordt genoemd. “Er zijn 197 landen, zoals Frankrijk, Duitsland of Algerije. Er zijn er nog een paar meer maar alle landen in de wereld zijn het er niet over eens dat dit echte landen zijn (zoals bijvoorbeeld de staat Israël of Noord-Korea).”

De tekst werd op gemerkt door de Israëlische ambassadeur die er over twitterde en opmerkte dat ze geschokt was “door deze leugen die kinderen geleerd wordt. Zulke retoriek kan alleen maar leiden tot anti-zionisme, dat zoals president Macron memoreerde, niet los gezien kan worden van antisemitisme.”

De voorzitter van de joodse koepelorganisatie Conseil Représentatif des Institutions Juives de France (CRIF) vroeg de uitgever in een brief de oplage terug te halen. Die gaf daar direct gehoor aan en bood zijn excuses aan. Israël wordt sinds de oprichting erkend door de Verenigde Naties als zelfstandig land.

Op de illustratie van het educatieve nummer valt trouwens wel meer aan te merken. Zo zijn Nederland en België bezet door Duitsland en zijn op Canadees grondgebied plots zeven andere landen te vinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)