13

‘Kindermishandeling in de jeugdzorg is structureel’

Commissie-De Winter ontvangt al tijdens vooronderzoek 'opvallend aantal meldingen' 

Kindermishandeling in de jeugdzorg is structureel. Dat zegt Micha de Winter in een interview met RTV Utrecht. Zijn commissie-De Winter doet sinds september vooronderzoek naar mishandelingen in jeugdzorginstellingen.

Afgelopen donderdag werd de commissie officieel geïnstalleerd. Sindsdien zijn er al zo’n zeventig meldingen van mishandelingen ontvangen. Een opvallend aantal, vooral omdat de commissie nog helemaal geen meldpunt heeft geopend. 

Tot nu toe is er alleen nog een vooronderzoek geweest, om na te gaan in hoeverre er een wetenschappelijke basis is voor een groot onderzoek. Zo wordt bijvoorbeeld eerst onderzocht hoe het gesteld is met de archieven van diverse instellingen.

Volgens De Winter tekent zich inmiddels wel een beeld af van structurele mishandelingen. ‘Het is heftig wat we zien tot nu toe. Het is langdurig, het heeft veel impact op de rest van je leven.’ Ook constateert de voorzitter veel overeenkomsten tussen de verhalen:

‘Vernedering, verwaarlozing, maar ook lichamelijk geweld, de trap af gooien, opsluiten en slaan. Eigenlijk komt het heel vaak samen voor. Het is bijna nooit zo dat bijvoorbeeld seksueel geweld alleen voorkomt, het is vaak onderdeel van een heel patroon aan gewelddadigheid.’

De Winter hoopt dat er na afronding van het vooronderzoek zal worden besloten een grootschalig onderzoek op te zetten. Het is het waard, vindt de voorzitter. ‘Veel mensen beginnen nu pas te beseffen dat bijvoorbeeld hun seksuele problemen of gedragsproblemen veroorzaakt zijn door wat er in instellingen is misgegaan,’ zegt hij.

Als er een vervolgonderzoek komt, zal er waarschijnlijk ook een officieel meldpunt worden opgezet. Tot die tijd roept De Winter slachtoffers op zich te melden via Slachtofferhulp of een e-mail aan de commissie. 

RTV Utrecht: Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg
Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (13)