1

Kinderombudsman onderzoekt kapen online-identiteit

Privacyschendingen op sociale netwerken is onderschat probleem ... Aanleiding is identiteitsdiefstal van 'Freek'

Kinderombudsman Marc Dullaert gaat de privacyschending van kinderen op sociale netwerken onderzoeken. Sociale media doen nog te weinig aan hun zelfreinigend vermogen, waardoor schendingen niet alleen kunnen bestaan, maar ook kunnen voortduren. Online-identiteiten kunnen makkelijk worden gekaapt en er lijkt vooralsnog weinig aan te doen.

Het onderzoek van de Kinderombudsman is ingegeven door een noodkreet van stichting Mijn Kind Online. De stichting stond vier slachtoffers van online-identiteitsdiefstal bij. Het voorbeeld bij uitstek van wat dergelijke diefstal kan betekenen, is het voorbeeld van de 13-jarige Freek (gefingeerde naam).

Freek maakte eind 2012 een Twitteraccount aan. Na een paar weken circuleerde zijn foto op internet. De Volkskrant tekent op:

Niet alleen op sociale media als Facebook en Tumblr, ook op buitenlandse websites. Het karakteristieke uiterlijk van Freek – hij kijkt scheel en heeft sproeten – werd onderwerp van internationale spot. Zijn gezicht werd op afbeeldingen en in filmpjes gemonteerd. ‘Daarbij stonden teksten als: Deze jongen had nooit geboren mogen worden, en: Hij moet dood’, zegt Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online. ‘Ik heb nog nooit eerder zoiets meegemaakt.’

Het lukte de ouders van Freek pas na lang aandringen aangifte te doen – en dan ook nog eens bij een politiebureau in een andere stad. De internetbedrijven reageerden nauwelijks tot niet op verzoeken om de foto’s offline te halen. Zelfs de gephotoshopte versies met Freeks hoofd op dat van naakte vrouwen, bleven circuleren. Met hulp van Mijn Kind Online lukte het een aantal foto’s en filmpjes te laten verwijderen, maar zelfs nu – een jaar na dato – duiken nog steeds foto’s en filmpjes op.

Remco Pijpers:

Het lukt bedrijven als Facebook en Google maar niet om Freeks foto uit te bannen. Het geval van Freek is extreem, maar het legt wel bloot hoe moeilijk het is om hiertegen op te treden. Als het om kinderporno gaat is het binnen enkele uren verwijderd, gaat het om online-identiteitsdiefstal dan is het kennelijk geen prioriteit. Het is tijd om hierover een flinke discussie te beginnen.

Lees ook op Joop: De vreselijke wereld van online pesten

Geef een reactie

Laatste reactie