Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kinderombudsman: verplicht therapie bij vechtscheiding

  •  
31-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Vechtscheiding_DavidSim_300
Kabinet komt met proef: maatschappelijk werker en bemiddelaar voor probleemgezinnen
Steeds meer scheidingen verzanden in een juridisch gevecht. Kinderen zijn vaak de dupe. Om de kinderen te beschermen wil Kinderombudsman Marc Dullaert dat bemiddeling verplicht wordt als stellen met minderjarige kinderen gaan scheiden. Dat meldt RTL Nieuws. Het kabinet is het daarmee eens: er komt een proef waarbij echtparen die in scheiding liggen en al bekend staan als ‘probleemgezin’ een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen krijgen.
De Kinderombudsman presenteert maandag een adviesrapport. Het duurt veel te lang voordat er rekening wordt gehouden met de belangen van het kind bij scheidingen, stelt hij daarin. Dullaert wilt dat er veel vroeger gesignaleerd en ingegrepen wordt. De Kinderombudsman legt bij RTL Nieuws uit hoe:
We willen mediation verplicht gaan stellen; minimaal één sessie voor ouders die gaan scheiden als er minderjarige kinderen bij zijn. Kom je er naar maximaal drie sessies niet uit, dan kan een regierechter een curator aanstellen die opkomt voor de belangen van het kind. Om zo te voorkomen dat er eindeloos wordt geprocedeerd.”   
Ruben en Julian Aanleiding is de gewelddadige dood van de broertjes Ruben en Julian, vorig jaar mei. Zij werden door hun vader omgebracht, die in een vechtscheiding lag met hun moeder. De staatssecretarissen Fred Teeven (Justitie) en Martin van Rijn (Volksgezondheid) zeggen in het AD dat het tijd is voor actie omdat zo’n 10 procent van de scheidingen uitmondt in een juridisch gevecht. Maar, een vechtscheiding helemaal voorkomen is onmogelijk, benadrukt Teeven:
“Ouders zijn in eerste instantie aan zet om te voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt en kinderen de dupe worden. Zij zijn immers de enigen die de strijd echt kunnen stoppen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.