27

Kinderombudsvrouw herhaalt: Haal Nederlandse kinderen terug uit Syrië

De Nederlandse kinderen van Syriëgangers moeten worden opgehaald uit de kampen daar en teruggebracht naar Nederland. Die herhaalde oproep doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Volgens de Ombudsvrouw heeft Nederland een zorgplicht voor deze kinderen en dringt er bij minister Grapperhaus van Justitie op aan werk te maken van hun terugkeer.

In het IS-strijdgebied in Syrië, maar ook in Irak, bevinden zich ten minste 145 minderjarige Nederlandse kinderen. Een deel van hen in kampen. Een jaar geleden deed de Kinderombudsvrouw eenzelfde oproep aan het kabinet, maar tot actie kwam het niet. ‘Er is bijna een jaar gepraat maar er is niet veel gebeurd,’ zegt Kalverboer. ‘De kinderen zijn een jaar ouder en leven onder slechte omstandigheden. Dat is slecht voor hun ontwikkeling.’

Kalverboer herhaalt nu haar oproep vanwege de strenge winter die nu in aantocht is en de ‘recente politieke ontwikkelingen in Syrië’, zoals de Amerikanen die op het punt staan hun troepen uit gebied terug te trekken: ‘De omstandigheden in de kampen zullen verder verslechteren en de spanningen in het gebied zullen alleen maar oplopen.’ De Ombudsvrouw wijst ook op België dat net als Nederland weigerde kinderen uit IS-gebied terug te halen, maar inmiddels door de rechter verplicht is dat in een aantal gevallen wel te doen.

Vorig jaar juni liet minister Grapperhaus nog weten dat Nederland de kinderen niet kan halen, omdat ze in een gebied verblijven waar Nederland geen gezag heeft. Ook ontkent hij dat Nederland een zorgplicht voor de kinderen heeft en zou het scheiden van ouders en kinderen ‘juridisch complex’ zijn.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws / Beeld: Screenshot Nieuwsuur

Geef een reactie

Laatste reacties (27)