34

Kinderopvang in de knel door direct verbod op gebruik stint

Met ingang van dinsdagochtend is voor kinderopvangcentra het gebruik van de stint verboden, het voertuig dat betrokken was bij het dodelijke ongeluk in Oss. Na een voorlopig onderzoek van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport besloot minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de kar direct van de weg te halen. Een opluchting voor veel bezorgde ouders, maar het wegvallen van de bolderkar brengt ook de nodige logistieke problemen met zich mee.

Omdat het verbod op de stint zeer snel is ingevoerd, hebben kinderopvangcentra geen kans gehad alternatieve vervoersmiddelen te regelen. Door het hele land wordt in allerijl gezocht naar bakfietsen, taxibusjes en ouders die met de eigen auto willen bijspringen om de kinderen van en naar de kinderopvang te vervoeren. Uit een rondgang van RTL Nieuws langs diverse kinderopvangcentra blijkt dat velen nog niet weten hoe ze het wegvallen van de stint moeten opvangen. Zo zegt Vincent Wolfs, directeur van een kinderdagverblijf in Ouderkerk aan de Amstel:

Doordat we hem morgen niet mogen gebruiken komen we direct in de problemen. We vervoeren onze kinderen naar allemaal dingen, zoals sportclubjes. Dat hebben we ook in de contracten met de ouders zo afgesproken. Nu zitten we met onze handen in het haar. Wat doen we nu? Het wordt een onverwachte kostenpost. Dat wordt nog wel een dingetje.

Gjalt Jellesma, woordvoerder van BOinK (belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang) reageert bij Pauw op de stap van minister Cora van Nieuwenhuizen om per direct de Stint van de weg te weren:

Je kan er geen risico mee nemen. Kijk, het is jarenlang goed gegaan, daarom waren we er ook enthousiast over. Toen is er iets verschrikkelijks gebeurd. Nu zijn er aanwijzingen dat er mogelijke risico’s zijn en dan is er maar één conclusie: je kan geen risico’s nemen met het vervoeren van dergelijke aantallen kinderen.

cc-foto: Loesoe90/Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (34)