22

Kinderpardon afgekeurd door Raad van State

Samsom (PvdA) en Voordewind (ChristenUnie) zetten wetsvoorstel echter nog steeds door

Het initiatiefwetsvoorstel om kinderen als Mauro voor goed in Nederland te houden is door de Raad van State afgekeurd. De hoogste bestuursrechter ziet problemen in het woord ‘worteling’. Die omschrijving samen met de verschillende doelgroepen van jonge asielzoekers zal volgens de RvS leiden tot ‘willekeur’.

Indieners van de wet Diederik Samson (Pvda) en Joel Voordewindt (ChristenUnie) zullen de wet echter nog steeds doorzetten ookal is die nu afgekeurd door de hoogste bestuursrechter van Nederland. Ze vinden dat de RvS ‘worteling’ niet moet opvatten als een ‘toetsvoorwaarde’, maar als een ‘typering’.

Het adviesorgaan vindt dat er objectieve meetcriteria ontbreken:

Het tijdsverloop geeft als criterium weinig houvast, want waar kinderen van asielzoekers na acht jaren worden geacht te zijn ‘geworteld’, zijn alleenstaande minderjarige asielzoekers dat volgens de indieners reeds na vijf jaren.

Ook voorziet het adviesorgaan pijnlijke gevolgen als ze de regels wijzigt omdat Samsom en Voordewind in hun initiatiefwet stellen dat ‘eerdere oordelen omtrent het verblijfsrecht alsnog feitelijk en juridisch hun werking wordt ontnomen’. Illegalen die zijn gebleven worden dan beloond, aldus de RvS, terwijl degenen die gehoor hebben gegeven aan het verplichte vertrek voor niets zijn vertrokken.

Kandidaat voor het PvdA-leiderschap Samsom verwijt de RvS nu de ‘maatschappelijke realiteit’ te ontkennen. Hij vindt dat de uitzetting van jonge asielzoekers nu in een politieke omgeving terecht komt en dat er dan andere wetten moeten gelden.

Samsom wil voorkomen dat kinderen als Mauro als laatste redmiddel bij de minister aankloppen, maar het ziet er naar uit dat dit met zijn initiatiefwetsvoorstel niet gaat lukken schrijft politicoloog Sebastiaan van der Lubben in Trouw. Als je regels maakt, zullen nog altijd schrijnende gevallen tussen wal en schip vallen en alsnog naar de minister moeten.

Trouw: Wet voor asielkinderen rammelt aan alle kanten

cc-foto: Pietplaat
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (22)