71

‘Kinderpardon voor alle Mauro’s’

Tweede Kamer bespreekt vandaag de begroting Immigratie en Asiel ... GroenLinks wil generaal pardon voor minderjarige asielzoekers ... Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken wil dat lokale organisaties voortaan gaan meebeslissen 

Groen Links staat best positief tegenover plan van VVD, maar wil eerst het “Mauro-probleem” de wereld uit helpen door middel van een kinderpardon. Ook ChristenUnie en PvdA zijn voor.

Om in de toekomst problemen te voorkomen zoals met Mauro, wil de VVD voortaan asielzoekers in het thuisland laten wachten op de uitkomst van de asiel-aanvraag. Dit moet voorkomen dat de vluchtelingen te veel verwesteren. Na de eerste afwijzing zou er direct een enkeltje naar het lang van herkomst klaar moeten liggen. Groen Links ziet wel wat in de plannen, maar wil eerst een “kinderpardon” voor alle verwesterde minderjarige asielzoekers die er nu al in het land zijn. Dit zou volgens kamerlid Tofik Dibi ook goed zijn om de toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen die ontstaan door de toenemende vergrijzing.

PvdA en ChristenUnie dienden een vergelijkbaar voorstel vorige maand ook al in en steunen dan ook de plannen van GroenLinks.

Update 16.30
Burgemeester, kerken en vluchtelingenorganisties moeten ook betrokken worden bij het beoordelen van uitgeprocedeerde asielzoekers. De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) schrijft in een nota dat lokale organisaties voortaan ook betrokken moeten worden. Ze vinden dat er meer gekeken moet worden naar de bijdrage die de betreffende asielzoeker kan leveren aan de lokale maatschappij. ACVZ zal begin december de officiele nota publiceren. Voor die tijd wil de organisatie niet verder op het advies ingaan.

Op Radio1 gingen Tofik Dibi (GroenLinks) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) in debat over dit onderwerp.

Joop: PvdA en CU: ‘Pardon voor minderjarige asielzoekers’

Foto: ANP

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (71)