18

Kinderrechten wederom minder gewaarborgd in Nederland

Dit jaar zakt Nederland verder op de internationale ranglijst voor de kinderrechten. Dat maakt de organisatie Kidsrights maandag bekend. Nederland is wereldwijd gezakt naar de vijftiende plek, waar het tussen Thailand, Tunesië en Slovenië staan.

In Nederland leeft een groot aantal kinderen volgens de organisatie in gezinnen met minimuminkomens. De bezuinigingen van het afgelopen kabinet Rutte-II raakte die gezinnen bovendien onevenredig hard. Tel daarbij op dat de decentralisatie van de jeugdzorg – ook een gevolg van de bezuinigingen van het kabinet – nog steeds niet op orde is.

Zakte Nederland vorig jaar nog van plek twee naar dertien, nu dendert het land nog verder naar beneden. Marc Dullaert van Kidsrights:

Nu het Nederland economisch weer voor de wind gaat, moeten kwetsbare kinderen daar als eersten van profiteren. Tegen de formerende partijen wil ik zeggen: blijf vooral investeren in kinderen en gezinnen die in armoede leven. Zo wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat.

Staatssecretaris Van Rijn reageerde vorig jaar nog door te stellen dat de lijst ‘een vertekend beeld’ geeft, de landen waren volgens hem niet met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)