21

Kindersigaret rukt op

Elektrische sigaret is rage onder basisschoolkinderen

Een ‘oefensigaret’ voor kinderen, in vrolijke kleurtjes en fruitige smaakjes. De zogeheten shishapen is de eerste stap naar de echte sigaret en Amsterdamse kinderen raken ervan in de ban, zo schrijft het Parool woensdag.


Nog nooit van gehoord? Het Parool legt uit:

De shishapen is een felgekleurde elektronische sigaret in diverse fruitsmaken en kost ongeveer een tientje. Er zit geen tabak, teer of nicotine in, maar wel onder meer propyleenglycol, triacetine (een voedingsadditief), water en alcohol als oplosmiddelen en maltol (smaakversterker). Er vindt geen verbranding plaats; het ingebouwde batterijtje zorgt voor op rook lijkende damp en verlichting van het uiteinde. De shishapen mag vrij worden verkocht.

Een rondgang van de krant langs tabakswinkels leert dat veel kinderen erom vragen. Soms zijn de klanten pas tien jaar oud. En kinderen kunnen het kopen, ‘want het mag gewoon’.

PvdA-Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens stelde eerder al Kamervragen over de shishapen, waarop staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid een onderzoek door het RIVM aankondigde.

Parool: Elektrische sigaret is rage onder basisschoolkinderen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)