25

Kippen ploffen steeds sneller

Kippen worden gemiddeld 250 gram zwaarder dan 12 jaar geleden ... Pluimvee-industrie geeft marktwerking de schuld

Het gewicht dat van een gemiddeld vleeskuiken wordt gehaald is in 12 jaar tijd met ruim 17 procent toegenomen. Dat concludeert het ANP op basis van een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De pluimveehouders menen dat het komt doordat de dieren wat langer leven en daardoor zwaarder worden. “Omdat de markt daarom vraagt.” Stichting Wakker Dier is er niet gerust op: de kippen zakken nog steeds door hun poten omdat ze zo zwaar zijn.

Vleeskuikens worden over het algemeen binnen 6 tot 7 weken vetgemest en geslacht. Werd in 2001 per vleeskuiken nog 1,41 kilo kippenvlees gewonnen, in 2013 was dat 1,65 kilo. Een toename van bijna 250 gram. Een woordvoerder van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) geeft in de Volkskrant de markt er de schuld van. “Een heel kuiken om bijvoorbeeld te grillen moet niet te zwaar zijn en wordt dus wat eerder geslacht”, maar de vraag naar kipfilets stijgt. Kip die in delen wordt verkocht mag daarom zwaarder zijn: “De markt verandert op de lange termijn en vraagt om andere producten.” “En dus kweek je meer vlees”, aldus Gertjan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De woordvoerder zegt dat het niet zo is dat de kippen sneller worden vetgemest, maar daat zijn ze bij Wakker Dier niet zo gerust op. Een woordvoerder van de stichting zegt ‘absoluut niet gerust te zijn gesteld door de pluimveehouders’.

Al worden ze later geslacht, dan nog zakken ze door hun poten door het gewicht en hebben ze antibiotica nodig. Maar het is ook niet waar, ze slachten steeds vroeger. Albert Heijn bevestigde dat laatst ook. Tegenwoordig gaat het om 5 weken. De cijfers bevestigen precies wat wij al vermoeden; de kippen ploffen steeds sneller.

Qua voedingswaarde maakt het volgens het Voedingscentrum niet uit of de dieren worden doorgefokt. Maar wat dierenwelzijn natuurlijk wel.

Bekijk hier de plofkipcampagne van Wakker Dier.

De Volkskrant: Kip levert nu 17 procent meer vlees op dan 12 jaar geleden

Geef een reactie

Laatste reacties (25)