Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kirgizië: 'grondwet aangenomen'

  •  
28-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Doel_300.jpg
Meer dan 90% voor na tellen 90% van de stemmen
President Otoenbajeva van Kirgizië heeft bekend gemaakt dat een overgrote meerderheid van de Kirgiezen gisteren tijdens het referendum voor de grondwet heeft gestemd.
Dat meldt BNR Nieuwsradio. Er wordt een opkomst gemeld van 57,7%. Er waren vooraf veel twijfels over de opkomst na het grootschalige geweld in de zuidelijke stad Osj, waarbij meer dan 2000 doden zijn gevallen en 400.000 mensen zijn gevlucht. De regering van president Otoenbajeva wilde desondanks het geplande referendum doorzetten, om zo aan legitimiteit te winnen. Dat was nodig aangezien de regering onlangs aan de macht kwam door de vorige president, Bakijev, met geweld te verdrijven. Bakijev ontleende zijn macht aan zijn clan uit het zuidelijk gebied rond Osj.
Otoenbajeva zei verheugd te zijn met de voorlopige uitslag van het referendum:
We geloven dat het referendum geldig is. De nieuwe constitutie van de Kirgizische republiek is goedgekeurd’. De mensen hebben een echt einde gemaakt aan het tijdvak van autoritair, nepotistisch bestuur.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.