101

Klaas Dijkhoff probeert VVD-plan verlaging bijstand uit te leggen


Op het voorjaarscongres van de VVD vertelde Klaas Dijkhoff dat hij de bijstandsuitkering wil verlagen. Alleen bijstandsgerechtigden die een opleiding volgen, solliciteren, of ‘iets nuttigs doen voor de medemens’ verdienen volgens de VVD-fractieleider een aanvulling van de bijstandsuitkering tot het huidige niveau. In het praatprogramma Pauw probeerde Dijkhoff die plannen maandag te verdedigen. Daarbij kwam hij echter niet verder dan vertellen dat het om een proefballonnetje ging en dat er voor het plan zelf geen enkele uitwerking is. Ook leek hij er compleet aan voorbij te zijn gegaan dat mensen met een bijstandsuitkering momenteel al aan door de gemeenten gestelde voorwaarden moeten voldoen, waarbij zij bij verzuim of weigering het risico lopen dat de uitkering verlaagd wordt.

Volgens Dijkhoff gaat het echter ook om ‘het gevoel van wederkerigheid’. Mensen met een bijstandsuitkering moeten vooral voelen dat ze hun maandelijkse inkomen ‘van iemand anders krijgen’ en daar moeten zij van Dijkhoff iets voor terug willen doen. Dat levert dan een soort puntensysteem op voor, zoals Dijkhoff het noemt, ‘mensen die deugen en mensen die niet deugen’.  Mensen die bij Dijkhoff thuis vroeger ‘goed volk’ werden genoemd. Op het partijcongres zei Dijkhoff daar achteraan: ‘En goed volk is altijd welkom’.
De VVD-fractievoorzitter sprak daarna bij Pauw ook nog over de vluchtelingenopvang en hoe die per definitie tijdelijk moet zijn.

Voorafgaand aan het gesprek vertelde Jeroen Pauw dat veel mensen boos waren geworden op de plannen van de VVD. Volgens Dijkhoff was dat omdat zijn woorden werden verdraaid. Na de uitzending bij Pauw en de uitgebreidere uitleg, waren er echter nog altijd veel mensen die exact dezelfde boodschap van Dijkhoff hadden gehoord als op het VVD-congres.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)