41

Klacht tegen Belgische bischop die aids ‘gerechtigheid’ noemt

Boek van aartsbischop Léonard zendt schok door België. Aanklacht ingediend bij Centrum Gelijke Kansen en Racismebestrijding

Tegen de Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard is een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding omdat hij aids “een soort gerechtigheid” heeft genoemd. De meldt de Vlaamse publieke omroep VRT vrijdag.

De aartsbischop deed de uitspraken in zijn boek. “Monseigneur Léonard – gesprekken”. De presentatie van het boek  deed gisteren veel stof opwaaien, zo meldt de VRT.

Léonard noemt homoseksualiteit “een verkeerd begrepen vorm van seksualiteit” en vindt hij dat “aids een vorm is van immanente gerechtigheid”.
Politieke partijen en belangenverenigingen reageerden geschokt. “Weerzinwekkend”, vond Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A). Vallen baby’s die via hun moeder aids krijgen ook onder deze opmerking, hebben andere parlementsleden gevraagd.

Weer anderen vinden dat de katholieke kerk zelf verantwoordelijk is voor aidsepidemie door haar verzet tegen het gebruik van condooms.

Een dag later is een klacht ingediend tegen Léonard bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Die komt van Jean-Marie De Meester, een advocaat uit Oostkamp:

De vrijheid van meningsuiting is een belangrijke waarde, maar anderzijds stellen we vast dat hij die uitspraken steeds herhaalt. Het begrip “aanzetten tot haat” moet volgens mij ook ruim worden geïnterpreteerd. De herhaalde uitspraken van de aartsbisschop ten aanzien van holebi’s kunnen mensen aanzetten zich af te zetten tegen hun eigen seksualiteit. Ik verwijs bijvoorbeeld naar het hoger aantal zelfdodingen bij holebi-jongeren ten aanzien van heterojongeren.

 VRT: Klacht tegen Léonard bij het CGKR

Geef een reactie

Laatste reacties (41)