20

‘Klagende Nederlander bestaat niet’

Uitgever Sanoma liet 'gevoel' van de consument onderzoeken en die blijkt best tevreden. De rijkste consument voorop

Sanoma (uitgever van (vrouwen)bladen) heeft laten onderzoeken wat de Nederlander (on)gelukkig maakt. De belangrijkste conclusie: Nederlanders zijn best tevreden met hun leven. Een breuk met het klassieke imago van de klagende Hollander. Zelfs reizen met het openbaar vervoer, stofzuigen en de administratie krijgen een voldoende.

In een persbericht somt Sanoma de belangrijkste conclusie van het onderzoek op: 

Het meest gelukkig zijn Nederlanders met een hoog inkomen (8,0), gevolgd door Nederlanders met een partner (7,6), jonge mensen, ochtendmensen, mensen met kinderen en mensen die op het platteland leven (7,5)

Nederlanders staan bekend als klagers, maar in de praktijk valt dat dus reuze mee. ‘Ik sta positief in het leven’ geeft 77% van de ondervraagden aan. 

Opvallend is dat positieve emoties toenemen naarmate de dag vordert. Het hoogst gewaardeerde moment van de dag (8,4) is wanneer de kinderen ’s avonds naar bed worden gebracht.

Het minst gelukkig voelen we ons tijdens het tweede deel van de werkdag, in de middag. Dan komen meer negatieve emoties op, zoals boosheid en stress. Mogelijk door de vermoeidheid die we gedurende de dag opbouwen.

De mens is een sociaal dier; de meest positieve momenten zijn de sociale momenten, met het gezin, familie, vrienden en/of partner. Dan zijn we echt blij en gelukkig.

Wat denkt u? Geluk of gelul?

Foto-cc: Ruud Greven

Voor ultiem geluk: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (20)