34

‘Klanten van gedwongen sekswerkers voortaan strafbaar’

Wetsvoorstel ChristenUnie, PvdA en SP moet klanten aanmoedigen verdachte zaken te melden ... 'Zie je signalen en meld je het niet, dan ben je strafbaar'

Een celstraf van vier jaar en boete van 20.250 euro hangt klanten boven het hoofd in wetsvoorstel van ChristenUnie, PvdA en SP. Het voorstel gaat er niet om “zoveel mogelijk hoerenlopers te straffen, maar stelt de norm vast en wijst hen op hun verantwoordelijkheid”, aldus Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.


Waar moeten klanten op beducht zijn? Onder andere verdachte locaties zoals een garagebox, of vrouwen die alleen via een tussenpersoon bereikt kunnen worden. Segers in de Volkskrant:

Een vrouw die onder de blauwe plekken zit, voor tien euro haar diensten aanbiedt, met een paar kleerkasten voor de deur: dat klopt niet”.

Op dit moment kunnen wel de pooiers van uitgebuite sekswerkers worden aangehouden, maar gaan klanten nog vrijuit. De Kamerleden willen dat klanten “meer betrokken raken bij signalering van mensenhandel” en hen aanmoedigen melding te maken van verdachte omstandigheden. Opsporing en vervolging zijn lastig, geeft ook Kamerlid van de ChristenUnie Gert-Jan Segers toe, want achteraf is het lastig vast te stellen hoe de prostituee eruit zag toen de klant een bezoek bracht. Ook zijn klanten vaak niet bekend bij het Openbaar Ministerie op het moment dat uitbuiting wordt vastgesteld. Wel kan de politie met deze wet recensiewebsites over prostitués afstruinen en aan de hand van IP-adressen achterhalen bij wie welke prostitué op bezoek is geweest. Een ‘redelijk vermoeden’ van een misdrijf is genoeg om straf te krijgen. De wet maakt dus wel mogelijk dat klanten van gedwongen sekswerkers actief kunnen worden opgespoord en gestraft. Maar dat is volgens Segers niet het geval:

Het doel is niet om de gevangenissen te vullen met bezoekers van prostituees. Het doel is dat iedereen zijn ogen openhoudt”.

Nine Kooiman van de SP:

We hopen dat discussie over dit onderwerp maakt dat klanten van prostituees bij signalen van dwang denken: dit is niet kies. Ik ga dit niet doen, ik ga het melden. Desnoods via Meld Misdaad Anoniem”.

Lees ook: ChristenUnie speelt vrouwenhandel in de kaart  (Han van der Horst)

De Volkskrant: Voorstel: Vier jaar cel voor bezoek gedwongen prostituee
NRC: ‘4 jaar voor klant dwangprostituee

Cc-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (34)