Laatste update 14:49
61

Klaver bij VICE: ‘Ik ben een gast met idealen en wil de wereld veranderen’

Het jongerenplatform VICE is een samenwerking aangegaan met het AD: in aanloop naar de verkiezingen interviewen ze lijsttrekkers van zeven verschillende partijen. Als tweede is Jesse Klaver, lijsttrekker van GroenLinks. Zij hadden het onder andere over het klimaat, testkraampjes voor pillen op feestjes, zijn rol als “vader van het sociale leenstelsel”, vrouwenquota, en hoe je jongeren in zuipketen bereikt. Hij zou premier moeten worden omdat hij een ‘gast met idealen is die de wereld wil veranderen en wil beginnen bij Nederland’.

De eerste vraag gaat over het klimaat en is volgens Klaver één van de meest prangende issues in de samenleving, die jongeren serieuzer lijken te nemen.  Een deelnemer vraagt hoe we klimaatverandering kunnen aanpakken en tegelijkertijd economisch groeien en wat als commerciële bedrijven hun vertrek als pressiemiddel gebruiken? De GroenLinks-leider stelt dat die dan maar moeten vertrekken.

Het afschaffen van de basisbeurs is een heikel punt, ondersteund door GroenLinks en kan ervoor zorgen dan jongeren meer in de schulden terecht komen. Volgens Klaver zouden jonge mensen niet bang moeten zijn om te lenen en het moeten gebruiken om te studeren en leven. Hij zegt niet vast te blijven zitten aan hoe dingen nu gesteld zijn en na wil blijven denken over wat er beter kan.

Op waarom het vrouwenquota dat GL gesteld heeft er niet voor etnische minderheden is weet Klaver niet meteen antwoord te geven. Na even nagedacht te hebben, zegt hij dat het moeilijker te definiëren is dan vrouwen in het algemeen. Ook stelt hij dat Nederland niet racistisch is maar dat er wel problemen met racisme en discriminatie zijn. Als men zich zou verplaatsen in de ander, zou het uiteindelijk duidelijk moet worden dat het niet erg is om dingen of bepaalde tradities aan te passen uit begrip en rechtvaardigheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)