34

Klaver: Lonen in de bankensector verder omlaag

Clash tussen Klaver en vakbondvoorzitter. Castelein vindt morrelen aan cao 'op het randje van onbehoorlijk bestuur'

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vindt het een prima voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) om de cao’s in de bankensector onder de loep te nemen. “De lonen kunnen verder gematigd worden. Ook het hogere en middelmanagement kunnen inleveren”, zei hij maandagavond bij Pauw & Witteman.


Klaver vindt dat er gekeken moet worden naar de 15 procent van het bankpersoneel dat boven het gemiddelde zit. Die kunnen volgens hem best nog wat inleveren.

Reinier Castelein, voorzitter van de vakbond De Unie vindt dat de politiek ver weg moet blijven van de cao’s. “De minister moet afblijven van cao-afspraken want dat zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers.” Hij reageerde fel op het voorstel van Klaver en herinnerde hem er aan dat hij zelf ook ooit een vakbondsman is geweest.

Dijsselbloem gaf maandagochtend aan dat hij de cao’s bij banken ruim vindt. “Het wordt tijd dat alle werknemers bij banken hun bijdrage leveren.” Bij Castelein gaat die uitspraak er niet in. Hij noemt het ‘op het randje van onbehoorlijk bestuur’.

Jesse Klaver is juist blij met het inzicht van Dijsselbloem:

Ik ben blij dat minister Dijsselbloem zo voortvarend aan de slag gaat met de aangenomen GroenLinks-motie voor overleg met banken over loonmatiging. Met de druk van de minister komen we hopelijk sneller op een eerlijk salaris voor de hele bankensector,” aldus Klaver.

Castelein meent dat de salarissen van het ‘gewone’ bankpersoneel niet verder omlaag kunnen. Die staan volgens hem al op een nul punt of stijgen niet meer. Hij benadrukt dat Jesse Klaver meer moet kijken bij de top die niet onder een cao werkt, maar met het bestuur afspraken maakt over het salaris.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)