Laatste update 11 december 2018, 09:35
88

Klaver tegen coalitie: burger prikt hypocriete klimaatpraatjes zo door

UPDATE
Bij Pauw ging GroenLinks-leider Jesse Klaver nog even door op zijn onderstaande mail over het klimaatakkoord (lees verder onder de video):

EERDER
Hypocriet en populistisch, zo bestempelt GroenLinks-leider Jesse Klaver de klimaatpraatjes van de fractievoorzitters van de regeringspartijen. In een open mail gedeeld op Facebook roept Klaver Klaas Dijkhoff (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Gert-Jan Segers (CU) en Rob Jetten (D66) op om de daad bij het woord te voegen en werk te maken van ‘klimaatrechtvaardigheid’.

Klaver vraagt de coalitiepartijen met GroenLinks samen te werken zodat de energierekening voor mensen in het land volgend jaar lager uitvalt: ‘De grote woorden van de meesten van jullie over draagvlak voor klimaatbeleid kunnen niet zonder actie blijven’.

In de mail spreekt Klaver over het voorstel van zijn partij om de energiebelasting voor grote bedrijven te verhogen dat een paar weken geleden, ‘ronde behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer’, al is besproken. Daar ging de coalitie echter niet mee akkoord.

Afgelopen zaterdag nog riep Klaver het kabinet op vertegenwoordigers van de grote industrie weg te sturen van de klimaattafels bij besprekingen met milieuorganisaties over het klimaatakkoord. Buma reageerde daar zondag in het tv-programma Buitenhof op door te zeggen dat daarmee het hele overleg zou worden opgeblazen. Hoewel Buma dus niet de rekening bij de grote vervuilers, de industrie, wil leggen, zei Buma ook te willen voorkomen dat de kosten van milieubeleid bij burgers komt te liggen. Mark Rutte zat ondertussen deze week bij CNN om te verkondigen dat hij namens Nederland het voortouw wilde nemen om de wereldklimaatproblematiek op te lossen.

In zijn mail schrijft Klaver:

Mensen in het land prikken feilloos door hypocriete of populistische praatjes heen. Je kunt niet op televisie zeggen dat de rekening niet terecht moet komen bij burgers, terwijl je er zelf voor zorgt dat de energierekening van mensen volgend jaar met 33 procent stijgt en grote bedrijven buiten schot blijven.

Volgens Klaver is het echter nog niet te laat voor de coalitie om bij te draaien. Dinsdag wordt in de Eerste Kamer het belastingplan besproken, waarbij GroenLinks het kabinet zal vragen een wetswijziging door te voeren waardoor de verhoogde energiebelasting alsnog bij de bedrijven komt te liggen in plaats van bij de burger:

Ik ben blij met de groeiende steun voor ambitieus klimaatbeleid. Maar het is wel belangrijk dat we het grootste deel van de kosten bij de vervuilende industrie neerleggen en niet bij de mensen in het land. […] Geen loze woorden, maar politieke actie. Het kan wel.

Beeld: Screenshot Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (88)