Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Textielkoning ronselde illegaal leden voor Forum Baudet

  •  
09-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
baudet

© cc-foto: Frans Peeters

Roland Kahn, oprichter van de modeketen Coolcat, die eerder onder andere de media haalde omdat hij toenmalig minister Lilianne Ploumen uitmaakte voor ‘linkse kutminister’ , heeft op illegale wijze leden geworven voor Forum voor Democratie. Hij staakte zijn actie toen de partij hem daarom vroeg. Dat onthult parlementair journalist Tom-Jan Meeus in zijn politieke column in NRC. Meeus wijst er op dat FvD een razendsnelle groei in het aantal leden heeft geboekt.
"Nu was er rond de jaarwisseling, toen de partij zich beijverde de VVD te passeren, een bekende ondernemer die de FvD-ledenwerving ondersteunde. Het ging om Roland Kahn, oprichter van modeketen Coolcat, en vorig jaar nog kandidaat-koper van V&D. Hij meent, zei hij eerder in Trouw, dat Nederland „te tolerant” is voor sommige „andere culturen”. Volgens screenshots van Facebook-berichten die Kahn vlak voor de jaarwisseling postte, spoorde hij vrienden aan FvD-lid te worden. Hij schreef: „Ik betaal het lidmaatschap van de eerste 200 ‘FB friends’ en van de vrienden van vrienden!! Happy 2019.’’ Maar diezelfde dag, 19.24 uur, herzag hij dit: FvD had hem gemeld dat zijn actie „niet OK” was: „De mensen die zich tot op heden hebben aangemeld ga ik vergoeden maar vanaf NU niet meer want mijn aanbod is in strijd met de WET.’’"
Kahn wilde geen commentaar leveren op zijn opvallende actie. FvD stelde niet vooraf op de hoogte te zijn geweest van de actie en dat deze minder dan tien nieuwe leden had opgeleverd. De merkwaardige ledenwerving is ook relevant omdat de hoeveelheid subsidie die een partij krijgt mede wordt vastgesteld aan de hand van het aantal leden.
Volgens de Groningse hoogleraar politicologie Gerrit Voerman, tevens directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen komt de actie neer op ronseling en dat is in strijd met de geest van de wet die bepaalt dat mensen uit eigen beweging lid moeten worden van een partij. Het ministerie ziet dat anders:
"Elke vereniging is vrij, mailde een woordvoerder, leden op eigen wijze te werven. Voor de leden die een partij inschrijft na onreglementaire werving, krijgt ze geen subsidie. „Daarom is de actie van de ondernemer op zichzelf niet illegaal, want die leden tellen niet mee.’’"
Het voorval maakt deel uit van een langere beschouwing: Politieke partijen die regels ontwijken – en een ministerie dat steeds wegkijkt
cc-foto: Frans Peeters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.