Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klein groepje landen ligt dwars bij internationale strijd tegen belastingontduiking

  •  
16-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
monaco-3003996_1920
Uit een rapport van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) blijkt dat de strijd tegen wereldwijde belastingontduiking vrijwel onmogelijk wordt gemaakt door een relatief klein groepje landen. Dit meldt The Guardian. Zo komen Malta, Monaco en Cyprus uit het onderzoek naar voren, naast 18 andere, als landen die staatsburgerschap of residentie verkopen waar hoge risico’s aan kleven. Hiermee wordt bedoeld dat het gaat om mensen die crimineel zijn, of simpelweg geen belasting willen betalen in een ander land. Volgens het OECD, een denktank, wordt nationaliteit zo een handelswaar. Bovendien ondermijnt het maatschappijen als belastingontduiking een formaliteit wordt.
In ruil voor donaties naar een fonds of investeringen in vastgoed kunnen buitenlanders in landen een paspoort krijgen waar ze nooit gewoond hebben. Ook in het Verenigd Koninkrijk is het bijvoorbeeld mogelijk in ruil voor een investering residentie te verkrijgen. Malta is het populairst bij mensen die graag in een land terecht willen dat lid is van de Europese Unie (EU). Met een Maltees paspoort kun je overal in de EU terecht om te leven of werken. Sinds 2014 zou het eiland in de Middellandse Zee al zo’n 700 mensen uit vooral Rusland, China en het Midden Oosten aan een verblijfsvergunning hebben geholpen.
Europa als geheel is ook niet bepaald waterdicht. Volgens een rapport van Transparency International en Global Witness heeft het continent bijna 100.000 nieuwe inwoners en 6.000 nieuwe burgers opgenomen in het laatste decennium door ‘slechte regelingen die waren gehuld in geheimen.’
Cc-foto: Julius Silver
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.