Laatste update 18:23
43

Kleine groep gebruikers sociale media stuurt debat naar uiterst rechts

Uit onderzoek van het Spaanse data-analysebedrijf Alto Analytics blijkt dat vooral nationalistische en anti-immigratiepartijen het meest te horen zijn in het politieke debat op sociale media. In Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Polen is op Twitter een relatief kleine groep gebruikers hyperactief om het debat te sturen met regelmatig meer dan honderd tweets per dag. Dit schrijft Investico. Bijna de helft tot tweederde van die groep neemt overduidelijk een nationalistisch of anti-immigratie-standpunt in.

De accounts van zo’n 3,6 miljoen sociale mediagebruikers werden tegen het licht gehouden. Onder Duitse gebruikers was de anti-immigratiepartij AfD in een derde van de onderzochte vermeldingen te zien op Twitter, Facebook, Instagram, Vimeo, YouTube en Google+. In Spanje gold dat voor het extreemrechtse Vox in 42 procent van de gevallen. In Italië was Lega, dat inmiddels in de regering zit met de Vijfsterrenbeweging, goed voor liefst 45 procent van de vermeldingen. In totaal werden 46 miljoen uitingen en berichten geanalyseerd.

Dat het om een kleine, zeer sturende groep gaat, blijkt volgens de onderzoekers uit het feit dat in landen waar de meeste aandacht ging naar nationalistische en anti-immigratiepartijen op dat moment politieke discussies over onderwerpen gingen die niet aansluiten op die partijen.

Cc-foto: Silvia Maggi

Geef een reactie

Laatste reacties (43)