4

Kleine hoeveelheid radioactieve straling komt vrij na explosie in Beverwijk

Na een explosie bij afvalverwerkingsbedrijf Reym in Beverwijk is er een kleine hoeveelheid radioactieve straling vrijgekomen. De brandweer meldt na metingen dat er geen gevaar is voor de omgeving. Wel zijn er twee medewerkers gewond geraakt.

Het bedrijf meldt op de website:

Heden, omstreeks 14.00 uur, heeft zich een explosie voorgedaan op onze locatie Reym Beverwijk tijdens het leegzuigen van een vat met actief kool. Er waren twee medewerkers aanwezig in de nabijheid van het vat tijdens de explosie. Beide medewerkers zijn onderzocht door ambulance personeel, naar het zich laat aanzien zijn er geen verwondingen. Het actief kool was verontreinigd met onder andere laag stralend radioactieve vervuiling (LSA), de omgeving is afgezet en er is geen direct gevaar voor de omgeving. Er zal nader onderzoek verricht worden naar de oorzaak van dit incident.

Actieve kool wordt gebruikt in ziekenhuizen en bij filtreren. Het AD meldt:

De radioactieve stof ligt in een plas op de grond van zo’n acht bij vijf meter, bevestigt de woordvoerder. Het radioactieve materiaal wordt op het terrein van het bedrijf opgeruimd. Laag radioactiefmateriaal is alleen schadelijk wanneer iemand er voor langere tijd aan wordt blootgesteld. Wie er een keertje langsloopt, loopt geen gevaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)