23

‘Kleine middelbare scholen krijgen vaker onvoldoende’

Roep om schaalverkleining klinkt na signalen van misstanden bij onderwijsreus Amarantis

Kleine vestigingen van middelbare scholen doen het vaker slecht dan grote. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van eigen onderzoek.

Van de onderwijsinspectie krijgen de kleine vestigingen tot drie keer vaker een onvoldoende, meldt RTL:

Zo krijgt 16,9 procent van de afdelingen op scholen met minder dan 750 kinderen een onvoldoende, terwijl dat op scholen met meer dan 1500 leerlingen slechts 4,5 procent is. De inspectie geeft scholen een onvoldoende als de prestaties van de leerlingen onder landelijke normen blijven.

Het is niet vastgesteld dat grote scholen het beter doen omdat ze groter zijn, maar volgens de belangenorganisatie van middelbaar onderwijs speelt het zeker een rol. Voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad.

Om het betaalbaar te houden moet je klassen hebben van gemiddeld 25 leerlingen. Dat lukt grote scholen veel beter. Want als er maar vijf kinderen Duits kiezen, dan moet je 45 kinderen in een andere klas onderbrengen. En dat gaat ten koste van maatwerk

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zegt dat de overheid meer invloed wil op scholen die het slecht doen, aldus RTL. 

De roep op schaalverkleining in het onderwijs klonk zaterdag weer luid nadat uit een onderzoek was gebleken dat de top van onderwijsgigant Amarantis zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan zelfverrijking, vriendjespolitiek en financiële onregelmatigheden.

RTL Nieuws: Kleine middelbare scholen vaak helemaal niet beter

Geef een reactie

Laatste reacties (23)