37

Kleuter met Downsyndroom moet terug naar Irak


Zuzu, een 5-jarig jongetje met het Syndroom van Down, dreigt te worden uitgezet naar Irak. Dat meldt RTV Utrecht. Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) wil geen gebruik maken van zijn bevoegdheid het jongetje en zijn moeder een verblijfsstatus te geven, ondanks een speciaal verzoek dat de Amersfoortse burgemeester Bolsius bij het ministerie indiende.

Het gezin vluchtte eerder al van Irak naar Syrië, maar nadat daar de oorlog uitbrak belandde het gezin in Nederland. Tenminste, Zuzu, zijn moeder en zijn broer Ali. Zijn Palestijnse vader en zusje zitten nog altijd in Syrië en kunnen daar niet weg. Omdat de moeder uit Irak komt, worden ze daar nu naartoe gestuurd. Vorige maand werd hun asielaanvraag afgewezen.

Nadat de Amersfoortse Deborah Ligtenberg een petitie was gestart, gesteund door onder meer Claudia de Breij en Henk Westbroek, pakte burgemeester Bolsius de zaak op. Volgens hem is er in het geval van Zuzu sprake van een ‘uitzonderlijke en schrijnende situatie’. Dat zijn verzoek bij het ministerie nu is afgwezen vindt Bolsius onbegrijpelijk. ‘Dat doe ik niet zomaar,’ zegt hij:

De gezondheid van Zuzu, maar ook het verscheurde gezin, de oorlogstrauma’s bij de kinderen en de toekomst van Khansaa als alleenstaande moeder in Irak zijn zo schrijnend dat ik vind dat er een uitzondering gemaakt moet worden. Dit doet mij verdriet. Ik zie dat de staatssecretaris niet op al mijn argumenten een antwoord geeft.

De petitie om het gezin van Zuzu in Nederland te laten blijven werd ruim 20.000 keer getekend, waardoor het in Den Haag belandde, maar dat maakte voor de staatssecretaris weinig verschil. Burgemeester Bolsius zegt in bovenstaande video op YouTube dat hij het er niet bij laat zitten: ‘Eigenlijk heb ik al het zwaarste middel ingezet, maar toch wil ik doorgaan.’

Hoewel Nederland asielzoekers uit Irak inmiddels weer terugstuurt, geldt volgens het ministerie nog altijd ‘een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld, aanslagen, geweldsmisdrijven en ontvoeringen’.

Irak
Reisadvies Irak

Geef een reactie

Laatste reacties (37)