Laatste update 09:21
94

Kliek van Trump experts in volksverlakkerij

De Amerikaanse president-elect, Donald Trump, is elke minuut in het nieuws vanwege zijn onvoorspelbare gedrag, zijn onnavolgbare redenaties, dan wel zijn algehele onbeschoftheid. Verder siddert menigeen bij het idee dat extreem-rechtse lieden nu topposities krijgen in het machtigste land ter wereld. Maar achter dat gekrakeel schuilt nog een heel ander, veel minder opgemerkt gevaar, schrijft columnist en ecoloog George Monbiot in The Guardian. Trump omgeeft zich met mensen die al decennia het publieke debat vertroebelen en beïnvloeden met gerichte desinformatiecampagnes. Monbiot heeft de afgelopen vijftien jaar met hun organisaties te stellen gehad.

In die periode heb ik gezien dat de tabaks-, kolen-, olie-, biotech en chemische industrie miljarden dollars hebben gestoken in een internationale desinformatie machinerie die bestaat uit denktanken, bloggers en nep actiegroepen. Hun doel is om de belangen van de miljardairs te presenteren als de belangen van de gewonen mensen, oorlog te voeren tegen vakbonden en pogingen om het bedrijfsleven aan banden te leggen en de extreem rijken te belasten af te zwakken. Nu geven de mensen die deze machine draaiende hebben gehouden vorm aan de nieuwe regering.

Monbiot werd voor het eerst met deze operaties geconfronteerd in het klimaatdebat. Wetenschappers en activisten werden extreem belaagd. Aanvankelijk was het een verbazend fenomeen, totdat duidelijk werd dat de campagnes gefinancierd en georchestreerd werden door de olie- en kolenindustrie. Zo is er het Competitive Enterprise Institute (CEI) dat zich voordoet als onderzoeksinstituut maar in feite gewoon een lobbyorganisatie is, met miljoenen gefinancierd door de industrie. Het zette zich in om milieu-onderwijs af te schaffen en de wet ter bescherming van bedreigde diersoorten om zeep te helpen. Een topman van dat instituut, Myron Ebell, leidt nu het ‘transitie team’ dat voor Trump het Amerikaanse Rijksinstituut voor Milieu overneemt.

In het opinie-artikel noemt hij een hele reeks soortgelijke types die nu de dienst gaan uitmaken in Washington en op het wereldtoneel. Stuk voor stuk behartigen ze de belangen van industrieën van wie de activiteiten het milieu en de volksgezondheid ernstig bedreigen.

Trump beloofde ‘het moeras droog te leggen’ van lobbyïsten die in Washington werken. Maar het ziet er naar uit dat de enige moerassen die hij droog gaat leggen de echte moerassen zijn, als zijn team de oorlog tegen de natuur ontketent. (…) Natuurlijk doet links en het midden (mezelf daarbij gerekend) zelfonderzoek naar wat er mis is gegaan. Er zijn veel antwoorden mogelijk maar een daarvan is dat we gewoon overtroefd zijn door het grote geld. Niet met een beetje maar met een ongelofelijke stroom geld.

George Monbiot: Frightened by Donald Trump? You don’t know the half of it

cc-foto: Susan Melkisethian

Geef een reactie

Laatste reacties (94)