157

Klijnsma: Bijstand nodig? Eerst vier weken werk zoeken

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wil regel die al voor jongeren geldt uitbreiden naar alle leeftijden

Het kabinet wil dat mensen pas recht op een bijstandsuitkering krijgen nadat ze 4 weken zelf op zoek zijn geweest naar werk. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De zoektermijn van 4 weken bestaat al 1,5 jaar voor jongeren tot 27, maar Klijnsma wil die uitbreiden naar alle leeftijdsgroepen, meldt de Volkskrant.

Volgens de staatssecretaris hebben gemeenten goede ervaringen opgedaan met experimenten met een dergelijke drempel. Na afloop van de zoektermijn van 4 weken kwam tussen de 30 en 48 procent niet meer terug naar het bijstandsloket.

De Volkskrant schrijft niet of deze mensen inmiddels werk of inkomen hadden gevonden of dat er een andere reden was waarom ze niet meer terugkwamen. Ook is niet duidelijk of de vier-weken-regel ook gaat gelden voor mensen die vanuit de WW in de bijstand terecht komen. WW-ontvangers zijn al verplicht om te solliciteren.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt dat Klijnsma “elk realiteitsbesef verloren heeft”. Volgens haar moet het kabinet zorgen voor meer werk in plaats van “mensen die werkloos zijn de duimen nog verder aan te draaien”.

Volkskrant: ‘Pas bijstand na vier weken zelf werk zoeken’

Geef een reactie

Laatste reacties (157)