Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klijnsma: Geen 'verdeel en heers' meer in FNV

  •  
01-05-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
ANP-Klijnsma_jongerius_Noort300.jpg
Update: FNV wordt DNV ... De Nieuwe Vakbond moet 'democratischer', leden kiezen voorzitter ... Trouw: Interne machtsstrijd zal vernieuwing toch in de weg staan
De vakbeweging moet weer met één mond spreken. Deze oproep deed Jetta Klijnsma vandaag. De PvdA-politica wil “absoluut niet meer verdeel en heers” zien in de vakbeweging. “Dat is gewoon over en klaar.” Daartoe heeft Klijnsma op verzoek van de sterk verdeelde FNV een plan opgesteld. In dat plan staat onder andere dat de vakbeweging ‘democratischer’ moet worden, oftewel de leden moeten meer zeggenschap krijgen. Zo moet bijvoorbeeld de voorzitter rechtsstreek worden benoemd, meldt de Volkskrant.
Update
Flickr_JettaKlijnsma_RoelWijnants_150
Tot de oprichting van een nieuwe vakbeweging is besloten, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt, schrijft de Volkskrant. De hoofdrolspelers in dat conflict, Jongerius en Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk, zijn niet beschikbaar als voorzitter van DNV. Na het de pensioencrisis gingen steeds vaker stemmen op om de leden meer invloed te geven op de koers van de FNV. Maar sommige bonden vrezen ook weer dat dit ten koste zal gaan van hun eigen geluid. Volgens Klijnsma en haar collega’s moeten de leden zelf gaan bepalen hoe zij zich organiseren en waar zij zich bij aansluiten. “Zij kunnen zich organiseren in vakgroepen, sectorbonden, naar regio of als generatie, of naar elk ander belang op het terrein van de vakbeweging.” DNV moet straks niet alleen zichtbaar zijn op de werkvloer, maar ook meer ondersteuning bieden in de verschillende fases van iemands leven. “Wie wordt opgeleid, of juist klaar is met werken en van het pensioen geniet, krijgt ook een thuis in de nieuwe vakbeweging. Je kunt je werk helaas ook verliezen. Op dat moment is de nieuwe vakbeweging er om je te helpen met bemiddeling naar nieuw werk.”
Positief FNV Bondgenoten, een van de hoofdrolspelers in het pensioenconflict, heeft vandaag met instemming gereageerd op het plan van Klijnsma voor De Nieuwe Vakbeweging. “Wij willen verder bouwen aan een actieve vakbeweging die zichtbaar is op de werkvloer”, aldus voorzitter Henk van der Kolk. “Waar leden en niet bondsvoorzitters het voor het zeggen hebben.”
FNV Bouwvoorzitter John Kerstens reageert optimistisch op de voorstellen. Hij merkt op dat de voorstellen dicht bij het zogeheten ‘akkoord van Dalfsen’ liggen waar de voorzitters begin december afspraken om de FNV te vernieuwen.  Kerstens: “Bonden hebben daar beloofd allemaal te veranderen en zo de vakbeweging te vernieuwen.”
Vanuit de politiek heeft PvdA-leider Diederik Samsom gereageerd :
Het is goed dat de vakbeweging een herstart maakt. De vernieuwing is nodig omdat de vakbeweging, zeker in deze roerige economische tijd, voor nieuwe uitdagingen staat. Dat vraagt om een vakbeweging die anders is georganiseerd, meer werknemers betrekt bij haar werk en zowel op werkvloer als aan de onderhandelingstafel zo sterk mogelijk vertegenwoordigd is. De contouren van de kwartiermakers bieden hiervoor een prima basis. De PvdA wenst de werknemersorganisaties dan ook heel veel succes met deze nieuwe start.”
Eerder Een analyse van Trouw dinsdagochtend was minder optimistisch over de slagingskans van Klijnsma’s plannen. De interne machtsstrijd zou de grootste vakbeweging van Nederland enorm aan invloed kunnen kosten. De vakbond vroeg het PvdA-Tweede Kamerlid om échte vernieuwing, een manier om jongeren, vrouwen en flexwerkers binnen te halen. Stromen de leden toe, dan wordt de FNV vanzelf weer een factor van belang. Maar Klijnsma kan niet toveren, vreest Trouw.
Klijnsma kan wel opschrijven dat de voorzitter voortaan door de leden wordt gekozen en niet benoemd, zij kan een grens stellen aan de grootte van de bonden en bepalen dat ‘De Nieuwe Vakbeweging’ ook nieuwe verbanden moet toelaten en dat leden zelf kiezen van welke bond ze lid worden. Of dat leidt tot die frisse bond waarin het lid het voor het zeggen heeft, ligt volgens Trouw-verslaggever Lidwien Dobber aan de FNV zelf:
Het lijkt erop dat het verlangen van de grote bonden om zelf aan de knoppen te blijven zitten werkelijke verandering frustreert. Zij vallen terug op de beproefde techniek van vertragen en amenderen. Zelf schuiven ze minimaal op, waarna ze vragen om een aanpassing, een toevoeging, of zelfs nieuwe eisen stellen. Net zolang tot de angel uit Klijnsma’s plan is.
Lees hier een samenvatting van de plannen voor de nieuwe vakbeweging.
Foto voorpagina: Jetta Klijnsma (r) met FNV-voorzitter Agnes Jongerius (m) en Marjan van Noort (l).
Foto boven, cc: Roel Wijnants
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.