Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klijnsma wil ZZP-ers helpen met pensioen

  •  
18-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klijnsma.jpg
Staatssecretaris wil rol overheid bij gezamenlijk vermogensbeheer
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) wil dat de overheid mee gaat denken met organisaties over initiatieven om gezamenlijk vermogensbeheer voor zzp’ers meer kans van slagen te geven. Dat schrijft dagblad Trouw. Zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioen, maar het kabinet wil nu dat de overheid een rol gaat spelen bij het opzetten van een vrijwillige collectieve pensioenregeling.
Uit onderzoek van het kabinet blijkt dat de helft van de zzp’ers kan rekenen op een pensioen van 70 procent van het bruto jaarinkomen. Een kwart van de zelfstandigen valt terug op slechts 50 tot 70 procent van het jaarinkomen en een kwart op een inkomen dat minder dan de helft is van hun jaarinkomen.
Het kabinet laat nu onder meer onderzoeken of en onder welke voorwaarden de pensioenopbouw van zzp’ers kan worden behouden, op het moment dat die zelfstandige een beroep moet doen op de bijstand. Nu moeten zelfstandigen eerst nog al het gespaarde pensioenvermogen aanspreken, voordat zij recht hebben op bijstand. De verwachting is dat wanneer dit niet meer het geval zal zijn, zelfstandigen meer zullen gaan sparen.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.