42

Klijnsma zet quotum arbeidsgehandicapten door ondanks kritiek

Vanaf 1 januari 2014 zouden er 30.000 arbeidsplaatsen voor gehandicapten moeten vrijkomen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma zet haar quotum voor arbeidsgehandicapten onverhard door ondanks kritiek uit het bedrijfsleven. In haar voorstel dat ook al in het regeerakkoord is opgenomen staat dat bedrijven met 25 of meer personeelsleden op termijn 5 procent werknemers met een arbeidshandicap in dienst moeten hebben.

Klijnsma schreef vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin ze aankondigt niet in te schikken met het bedrijfsleven. Volgens haar zijn de ervaringen in landen waar al een quotum bestaat, zoals bijvoorbeeld in Duitsland positief. Als voorwaarde stelt ze wel dat er goede toezicht is op de naleving.

De Participatiewet die Klijnsma wil invoeren komt in de plaats van de Wet werken naar vermogen die de voormalige VVD-minister Henk Kamp wilde invoeren. Haar wet is op bepaalde punten soepeler. Zo gaan de maatregelen minder snel in en worden allerlei regelingen voor mensen met een handicap samengevoegd, zoals de Wajong voor jonggehandicapten en de WSW voor sociale werkplaatsen.

De nieuwe wet moet per 1 januari 2014 ingaan en maakt de weg vrij voor 30.000 gehandicapten. Voor de wajongers betekent dit dat zij alleen nog recht hebben op een uitkering als zij volledig en blijvend arbeidsongeschikt zijn. Al reeds gekeurde wajongers worden niet herkeurd en ook wordt hun uitkering niet verlaagd.

Volkskrant: Klijnsma zet quotum arbeidsgehandicapten door

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)