81

Klimaat-ontkenner vangt miljoen van olie- en kolenreuzen

Documenten in handen van Greenpeace laten betaling van onder andere Exxon Mobile aan de bekende klimaat-sceptische astrofysicus Willie Soon

Een van de bekendste wetenschappers in het kamp van de klimaat-ontkenners heeft toegegeven dat hij in het verleden zeker een miljoen dollar heeft ontvangen van grote oliemaatschappijen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag. Uit onderzoek van Greenpeace US blijkt dat het werk van astrofysicus Willie Soon sinds 2001 betaald is door onder andere Exxon Mobile.

Soon, verbonden aan de prestigieuze Harvard universiteit in Amerika, heeft de opwarming van de aarde altijd toegeschreven aan variaties in de kracht van de zon en niet aan menselijk handelen, zo schrijft The Guardian.

De klimaatscepticus ontkent tegenover het persbureau Reuters dat het geld zijn standpunt heeft gemotiveerd of beïnvloed. Private financiering van onderzoek is ook geen nieuw verschijnsel in de VS, maar de ethische bezwaren hiertegen nemen toe naarmate financiering van wetenschap door de overheid langzaam wegbezuinigd wordt.

Lees meer bij The Guardian: Climate sceptic Willie Soon received $1m from oil companies, papers show

Reuters: US climate skeptic Soon funded by oil, coal firms

Foto-cc: Casey Hussein Bisson

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (81)