Laatste update 14:02
3

Klimaat op hol: alle namen voor orkanen zijn dit jaar al op

Er zijn dit jaar al zoveel orkanen losgebarsten dat het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten door de letters van het alfabet heen is. Dat is tot nu toe nog maar een keer eerder voorgekomen, in 2005. De VRT schrijft:

Het National Hurricane Center beschikt jaarlijks over een lijst van 21 namen om krachtige tropische stormen en orkanen te benoemen. Het gaat telkens afwisselend om mannen- en vrouwennamen. De letters Q, U, X, Y en Z worden uitgesloten, de lijst eindigt met een W. Als die lijst uitgeput is, schakelt het NHC over op het Griekse alfabet. En daar zijn we nu aanbeland. Vrijdag gebruikte NHC de laatste naam in de lijst voor 2020, Wilfred, voor een tropische storm die zich gevormd had 600 mijl (ongeveer 965 kilometer) ten westen van de Kaapverdische Eilanden in de Atlantische Oceaan had, halfweg tussen het westen van Afrika en de noordkust van Brazilië. Alle namen uit het systeem opgebruikt dus, en het was niet heel lang wachten voor het Griekse alfabet aangesneden moest worden.

Er zijn tot nu toe 23 extreme stormen aangeduid: 1 subtropische storm, 14 stormen en 8 orkanen. In heel 2005 waren dat er uiteindelijk 27, waaronder Katrina die onder meer New Orleans verwoestte. Het stormseizoen loopt tot eind november.

Zuid-Europa werd deze week geteisterd door een zogeheten medicaan, een orkaanachtige storm boven de Middellandse Zee. De medicaan Ianos trok een spoor vernieling door het land. Er vielen minstens twee doden. Dergelijke stormen zijn een relatief nieuw verschijnsel.

cc-foto: U.S. Coast Guard / Paige Hause

Geef een reactie

Laatste reacties (3)