Laatste update 21:44
196

Extinction Rebellion voert wereldwijd blokkades uit

In deze video is te zien hoe klimaatrebellen zich in Parijs aan elkaar vastketenen om te voorkomen dat de politie en blokkade kan opbreken.

Update 21:40

Alle blokkades zijn voorbij, evenals een spontane ‘die in’ op de Dam. Een groot deel van de arrestanten is vrijgelaten, met boete.

18:50

NH Nieuws meldt:

Om 18.00 uur leek de demonstrantie ten einde, maar even later doken er toch weer actievoerders op. Het lijkt te gaan om een grote groep, van een aantal honderd mensen. Zij staan bij de kruising met de Hobbemakade.

Update 18:20

Het Parool meldt dat de politie in hoog tempo activisten oppakt.

De demonstranten in de bussen, er zijn er inmiddels vier volgeladen, worden naar het Westelijk Havengebied gebracht. Om precies te zijn: bij de Amsterdamse Kolenoverslag. Daar zijn de demonstranten een nieuwe actie gestart. Je raadt het al: iedereen ligt weer op de grond.

Lees ook: Extinction Rebellion has won the first battle – now it must win the war

Update 16:30

De activisten aan de Stadhouderskade in Amsterdam worden één voor één afgevoerd door de politie. Het is onduidelijk waar de demonstranten naartoe worden afgevoerd in stadsbussen.

Update 15:30

Live: politie gaat hard ingrijpen, stadsbussen aangevoerd voor massa-arrestaties. Burgemeester Halsema heeft maatregelen genomen om die mogelijk te maken.

Update 15:10

Ségolène Royal, voormalig minister van Milieu onder de socialistische president Hollande, wil dat Extinction Rebellion met kracht bestreden wordt door de autoriteiten. Ze zegt tegen France Inter “ecologie is vrede” en daar passen de acties van de klimaatrebellen volgens haar niet bij. Extinction Rebellion voerde zondag actie in Parijs. Zaterdag blokkeerden ze urenlang het winkelcentrum Italie 2. Maandag werden enkele toegangswegen tot Parijs geblokkeerd.

Het hele interview vind je hier.

Update 14:35

In Londen blokkeren klimaatrebellen de toegangsweg naar Downing Street 10, de ambtswoning van premier Johnson.

In Amsterdam zijn zeker 900 activisten bijeen. Enkele tientallen zijn opgepakt maar naar verluidt is de blokkade aangevuld met nieuwe rebellen. De politie tracht de actie te breken door het onder meer onmogelijk te maken voedsel af te leveren. Dat is niet helemaal gelukt want Extinction Rebellion heeft daarop rantsoenen met bootjes over water aangevoerd, meldt Het Parool.

Update 12:00

De politie heeft inmiddels tientallen vreedzaam protesterende activisten gearresteerd. In een persverklaring stelt Extinction Rebellion:

Nu de ontruiming van de blokkade van de Stadhouderskade begonnen is, lijkt het er op dat de geplande activiteiten van Extinction Rebellion geen doorgang kunnen vinden. Geen noodklok voor het klimaat, geen inhoudelijk programma. Het protest, vreedzaam en creatief opgetuigd als volksfeest, werd in de kiem gesmoord door groot machtsvertoon van de politie. Tijdens Rebels Without Borders, een week van rebellie om de noodklok te luiden voor het klimaat, stonden uiteenlopende activiteiten op de planning voor de blokkade op de Stadhouderskade. Niet alleen actie, een burgervergadering waarin mensen kunnen praten over oplossingen, angsten, en problemen, maar ook een modeshow, verscheidene workshops, een kinderprogramma en silent-disco. De nationale overheid wekt de indruk dat we met het harder oppompen van de autobanden de opwarming van de aarde kunnen stoppen. De Gemeente Amsterdam riep wel de klimaatcrisis uit maar sprak zich vervolgens niet uit tegen de uitbreiding van Schiphol. En dat terwijl groots, snel en adequaat handelen door de overheid nodig is. Extinction Rebellion wil dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de handen uit de mouwen steekt. Extinction Rebellion woordvoerder Ernst Jan Kuiper: “Zolang de overheid haar werk niet doet hebben wij het recht om ons niet helemaal aan haar regels te houden.” De tijd dringt, en halve maatregelen en inconsequent beleid kost levens.

Honderden klimaatactivisten van de internationale actiegroep Extinction Rebellion hebben maandagochtend in alle vroegte de Stadhouderskade in Amsterdam geblokkeerd. De ME is op grote schaal aanwezig en eist dat de actievoerders zich verplaatsen naar het Museumplein. Daar wordt vooralsnog geen gehoor aan gegeven, vermoedelijk omdat het plein geen verkeersader is en het dus ook geen zin heeft dat blokkeren. Inmiddels zijn een aantal activisten opgepakt. De blokkadeactie was van tevoren aangekondigd en is onderdeel van een wereldwijde actie. Het is de bedoeling dat de actie de hele week duurt. Op de Stadhouderskade zin tientallen tenten neergezet. Extinction Rebellion stelt dat overheden en politici veel te weinig doen om de klimaatcrisis die de planeet bedreigt te bezweren.

Het AD:

De demonstranten zingen en laten onder meer teksten horen als ‘climate justice now’. Ze dragen ook een groot spandoek en hebben bordjes bij zich met de tekst: ‘sorry dat we de weg blokkeren, maar dit is een noodgeval’. Ook hangen er borden met de teksten als: ‘we zijn zo weer weg, net als de aarde’. ,,We gaan pas weg als onze drie eisen worden ingewilligd”, laat een woordvoerder weten. De actievoerders willen dat de waarheid wordt verteld over het klimaat. De netto-uitstoot moet in 2025 op nul staan, en er moet een burgerraad worden opgezet om dit mogelijk te maken.

De politie voert de activisten een voor een weg, meldt de NOS:

Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel verlopen de arrestaties geweldloos. “De demonstranten zijn op de grond gaan liggen, in elkaar gehaakt. Agenten gaan ze een voor een af en zeggen: ‘Ik ga je arresteren of wil je nog zelf weg?’ Het gaat allemaal volgens het poldermodel.”

Acties waren er ook in Nieuw-Zeeland en in onder meer Sydney waar 400 activisten een verkeersader blokkeerden. Ook in andere Australische steden vinden acties plaats. In Berlijn blokkeerden honderden activisten een verkeersknooppunt bij de Brandenburger Tor.

Guardian: How Extinction Rebellion put the world on red alert

Geef een reactie

Laatste reacties (196)