23

Klimaatcrisis bezorgt Italië Europees regenrecord

Italië is een nieuw Europees record rijker: maandag viel er in slechts 12 uur tijd ruim 74 centimeter regen. Het noodweer boven met name de noordelijke provincie Genua, veroorzaakte hevige overstromingen en modderstromen. De hoeveelheid regen die in een halve dag naar beneden kwam, staat gelijk aan de helft van wat er normaliter per jaar valt.

De storm die over het land trok zorgde ook voor een recordaantal bliksemflitsen: maar liefst een half miljoen in 48 uur tijd. Hoewel het ongekende noodweer voor zover bekend geen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt, kwamen in de getroffen gebieden wel tientallen mensen vast te zitten door het snel opkomende water. Zij konden allen gered worden. In de gemeente Quiliano in de regio Ligurië begaf een brug het onder het watergeweld.

De hevige regenval in Italië past in een patroon van ongekend noodweer waar Europa dit jaar mee te maken kreeg. In juli stroomden rivieren in Duitsland, België en het zuiden van Nederland over met immense schade en vele slachtoffers als gevolg. Tegelijkertijd kampten gebieden rond de Middellandse Zee dit najaar met extreme hitte en bosbranden. In augustus van dit jaar waarschuwde een VN-panel dat zich bezighoudt met de door de mens veroorzaakte klimaatcrisis dat dergelijke weerextremen steeds vaker voor zullen komen.

Video niet te zien? Klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)