Laatste update 13:26
195

Klimaatcrisis kan hongersnoden veroorzaken

De klimaatcrisis kan ertoe leiden dat er vanaf 2050 een voedseltekort ontstaat. Die alarmerende boodschap staat in een vandaag gepubliceerd rapport van het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC. In het rapport gaan de wetenschappers van het IPCC in op het verband tussen landgebruik en klimaatverandering.

De NOS schrijft:

Klimaatverandering en intensief landgebruik versterken elkaar. Woestijnen breiden zich uit en veel land raakt uitgeput door menselijk handelen. Sinds 1961 is de grond wereldwijd elk jaar 1 procent droger geworden. In de afgelopen zestig jaar is er 40 procent meer gebied verdroogd en het effect op de landbouw en biodiversiteit loopt op. Omdat er ook grond nodig is om CO2 op te vangen in bossen en beplanting, ontstaat er bovendien concurrentie met landbouwgrond. Dat zet de voedselzekerheid onder druk.

Volgens Greenpeace laten de bevindingen van het IPCC zien dat het van levensbelang is om direct te stoppen met de boskap. De milieuorganisatie pleit voor een Europese bossenwet, waardoor bedrijven geen producten meer mogen verkopen die zijn gelinkt aan ontbossing. Het bedrijfsleven laat het, ondanks mooie beloftes, namelijk afweten, schrijft Greenpeace.

Circa 80% van de ontbossing komt door landbouw en met name voor vijf producten: vee, palmolie, soja, cacao en pulp/papier. De bedrijven die dit produceren en verhandelen hebben in 2010 de belofte gedaan de ontbossing die plaatsvindt voor het maken van hun producten voor 2020 te beëindigen. Uit recent onderzoek van Greenpeace blijkt dat deze bedrijven, waaronder Ahold Delhaize, FrieslandCampina en Unilever, nog steeds ontbossen en hun afspraak niet nakomen.

In Brazilië, dat met het Amazone-regenwoud onderdak biedt aan de longen van de aarde, is de ontbossing juist enorm toegenomen sinds de zeer rechtse klimaatscepticus Jair Bolsonaro er de scepter zwaait. Eind vorige week liet Bolsonaro nog de directeur ontslaan van een onderzoeksinstituut dat cijfers over de toegenomen ontbossing publiceert.

Volgens de World Meteorological Organisation (WMO) was vorige maand waarschijnlijk de heetste maand ooit gemeten.

Cc-afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (195)