Laatste update 11 november 2019, 12:23
81

Klimaatcrisis: ongekende bosbranden richten ravage aan in Australië

Gigantische bosbranden van volgens de brandweer “nooit eerder vertoonde” proporties hebben in het oosten van Australië al drie mensen en honderden koala’s het leven gekost. Er worden minstens zeven mensen vermist. Ook zijn er honderden woonhuizen verzwolgen door het vuur. Premier Scott Morrison noemt de tientallen branden “angstaanjagend”.

Een burgemeester in het gebied waar twee mensen omkwamen stelt dat het geen twijfel leidt dat de branden het gevolg zijn van klimaatverandering. “We worden zo getroffen door de droogte en het gebrek aan regen. Het is klimaatverandering, daar twijfel ik niet aan. Het hele land gaat er de gevolgen van ondervinden. We moeten serieus naar onze toekomst kijken.”

De conservatieve premier Morrison wilde geen antwoord geven op de vraag of hij verband zag tussen de branden en klimaatverandering. “Mijn gedachten zijn slechts bij hen die hun leven verloren, hun nabestaanden en de brandweerlieden die de branden bestrijden.”

Update zondag 09:00

Voor het eerst in de geschiedenis wordt ook Sydney bedreigd door de vuurhaarden. Er wordt gesproken van catastrofale situaties.

De autoriteiten zeggen dat de branden nu “alle levens” in ander getroffen gebied bedreigen. Voor twee dorpen geldt dat de brandweer niet meer in staat is de branden tegen te houden maar dat het voor de overgebleven inwoners ook te laat is om te vluchten. Ze worden opgeroepen goed voor zichzelf te zorgen omdat niemand hen kan komen helpen en voorzieningen als water, elektriciteit en mobiele communicatie uit kunnen vallen.

Update maandag 12:20

Zoals wel vaker bij klimaatkwesties trekken bepaalde lezers de ernst van de situatie, de uniekheid en de relatie met klimaatverandering in twijfel. Een oud-brandweercommandant legt in uit wat de branden anders dan anders maakt. This is not normal: what’s different about the NSW mega fires

Geef een reactie

Laatste reacties (81)