22

Klimaatmars Brussel trekt record aantal deelnemers: 70.000

De tweede grote Klimaatmars waarmee Belgen van hun politici eisen dat ze maatregelen nemen tegen de opwarming van de aarde, heeft meer deelnemers getrokken dan de vorige. Er werden zondag zo’n 30.000 betogers verwacht nadat er vorige maand 65.000 demonstranten naar Brussel trokken. Het werden er vandaag echter meer dan 70.000. De Belgische Spoorwegen NMBS had extra treinen ingezet maar dat bleken er te weinig, meldt De Standaard:

“Ten opzichte van een normale zondag hadden we de capaciteit richting Brussel-Noord verdubbeld”, zegt woordvoerder Bart Crols. Dat gebeurde door middel van 10 volledig nieuwe en 36 extra lange treinen. “Maar er was op een bepaald moment gewoon heel veel volk”, zegt Crols. Op sociale media circuleren tal van berichten en foto’s met daarop overvolle treinen en perrons. Niet alle klimaatbetogers pasten nog op de trein van hun keuze, waardoor ze er vaak meerdere moesten laten passeren alvorens richting Brussel te kunnen vertrekken. ‘Houston. We’ve got a problem. Reeds drie volle treinen door Mechelen laten passeren. Extra capaciteit inschakelen @NMBS’, schreef Hans Van Hoof, mobiliteitsdeskundige, op Twitter.

De mars werd georganiseerd door Rise for Climate, een burgerbeweging die naar eigen zeggen de mensheid wil redden.

De mars is de vierde grote demonstratie in Brussel voor het klimaat in korte tijd. Deze week nog demonstreerden spijbelende 35.000 scholieren er in een poging hun toekomst veilig te stellen. De mars van zondag was volgens scholiere-activiste Anuna De Wever vooral bedoeld om volwassenen de kans te bieden hen te steunen “aangezien zij niet kunnen spijbelen”.

Op 10 maart vindt in Amsterdam een klimaatmars plaats.

70.000 deelnemers op de grootste Belgische klimaatmars ooit.

Een bericht gedeeld door VRT NWS (@vrtnws) op

🌍save our planet #youthforclimate#klimaatmars

Een bericht gedeeld door justine (@justinedespiere) op

#klimaatmars #risetheclimate #climatechange #climatestrike #brussels

Een bericht gedeeld door Ann DeCock (@anncoockie) op

#klimaatmars #riseforclimate #bxl

Een bericht gedeeld door Nathalie De Rijbel (@nathaliederijbel) op

Ik moest van mijn dochters #klimaat #klimaatmars #bruxelles #brussels #staken #dochters

Een bericht gedeeld door Joran Van Lierde (@joranski_duif) op

cc-foto bovenaan: European Greens

Geef een reactie

Laatste reacties (22)