Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Klimaatonderzoek niet onzorgvuldig'

  •  
15-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Brexit_300.jpg
Lord Oxburgh onderzocht uitgelekte IPCC-mails van Climatic Research Unit ... Data-opslag onzorgvuldig, maar niks mis met conclusies ... 'Kritiek kwam vooral van mensen die niet blij waren met de uitkomsten'
Nieuw licht op de langlopende IPCC-rel: de klimaatwetenschappers die in opspraak kwamen door uitgelekte e-mails, waren ongeorganiseerd maar hebben hun resultaten niet gemanipuleerd. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de kwestie.
Door redactie Joop
RTEmagicC_ipcc-logo.jpg
Volgens Lord Oxburgh, die het onderzoek naar de uitgelekte mails leidde, is er “absolutely no evidence of any impropriety whatsoever.” Sterker nog: veel kritiek lijkt afkomstig van mensen “die niet blij zijn met de implicaties van sommige uitkomsten.”
Oxburgh zegt in The Guardian dat de aantijgingen aan het adres van wetenschappers aan de Climatic Research Unit van de University of East Anglia in Norwich, inclusief directeur Phil Jones, serieus genoeg waren om hun carrieres te breken, mits correct. Daarentegen concludeert Oxburgh dat ‘wat er ook gezegd is in de e-mails’, de basale wetenschap ‘fairly and properly’ lijkt te zijn uitgevoerd.
Hoewel de wetenschappelijke processen dus positief beoordeeld worden door Oxburgh, heeft de onderzoeker wel kritiek: het bijhouden van data was slordig en de analyse ervan werd niet uitgevoerd met de meest geschikte statistische technieken. Er is echter geen bewijs dat betere technieken tot andere uitkomsten hadden geleid. 
Lees meer bij The Guardian.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.