51

Klimaatontkenners ontkenden eerder schadelijkheid roken

Der Spiegel over het succes van de beroepsontkenners

De zogeheten klimaatsceptici die zich luid in de media roeren om te ontkennen dat er iets mis is met het klimaat, of met de stijging van broeikasgassen, of dat de opwarming van de Aarde door de mens wordt veroorzaakt, doen dat niet voor het eerst.

Der Spiegel zet een aantal prominente klimaatontkenners op een rijtje en verricht wat graafwerk naar hun verleden. Wat blijkt? Voordat ze de klimaatverandeirng ontkenden, ontkenden ze andere zaken. Bijvoorbeeld de schadelijkheid van roken, of het gat in de ozonlaag, of zure regen.

Het Duitse opinieweekblad richt de pijlen onder meer op de 84-jarige Fred Singer, een Amerikaan die drie weken geleden Duitse parlementariërs wijs probeerde te maken dat de mens geen invloed heeft op het klimaat. De woordvoerder van de regeringspartij noemde zijn uiteenzetting ‘extreem verhelderend’, woorden die ze overigens later terugnam.

Volgens Singer zijn de klimaatwetenschappers er op uit de wereld ‘socialistisch’ te maken. Het is niet voor het eerst dat hij zich bezig houdt met het ontkennen van wetenschappelijke bevindingen, vooral op milieugebied. Maar hij was er ook als de kippen bij om te beweren dat roken niet schadelijk is. Want in de ogen van Singer is iedere vorm van overheidsregulering op wat voor gebied dan ook een stap naar het socialisme. Je kunt hem daarcvoor inhuren.

Singer is niet de enige die door Der Spiegel onder de loep wordt gelegd maar het patroon bij de beroepsontkenners steeds hetzelfde.

Opvallend is dat de ‘sceptici’ erg succesvol zijn bij hun sabotage van de publieke opinievorming. Dat komt onder meer omdat ze tegenover de complexe wetenschappelijke bevindingen heel simpele verhalen zetten die het probleem ridiculiseren. Volgens klimaatwetenschapper Hans Joachim Schellnhuber is daar geen kruid tegen gewassen. In het publiek debat zijn ze onverslaanbaar met hun simpele beweringen. “Stel je voor dat Einstein in een talkshow de relativiteitstheorie zou moeten verdedigen. Hij zou geen schijn van kans hebbben.”

Spiegel Online: The Traveling Salesmen of Climate Skepticism

 

cc-foto: Stephen Mitchell 

Geef een reactie

Laatste reacties (51)