107

Klimaatontkenners schrapten klimaatcrisis uit VVD-programma

Een kleine maar hardnekkige groep van klimaatontkenners is er in geslaagd de VVD een verwijzing naar de zich ontvouwende klimaatcrisis uit het verkiezingsprogramma te laten schrappen. Dat onthult Trouw:

De zin dat klimaatverandering leidt tot ‘stijgende zeespiegels en hevige regenbuien’, is uit de tekst verwijderd op aandringen van het Friese VVD-lid Gert-Jaap van Ulzen, tevens bestuurslid van de klimaatsceptische ‘Groene Rekenkamer’. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in samenwerking met Trouw. De klimaatpassage is op 19 november vorig jaar uit de milieu- en klimaatparagraaf van het verkiezingsprogramma geschrapt op het VVD-congres in Noordwijkerhout.

Van Ulzen wist de partijleden wijs te maken dat helemaal niet vaststaat of klimaatverandering wel mede door de mens veroorzaakt wordt. Die bewering is in strijd met de werkelijkheid. De overgrote meerderheid van de wetenschappers meent wel degelijk dat de activiteiten zoals grootschalig fossiel brandstofgebruik leidt tot verandering van het klimaat. Van Ulzen is bestuurslid van ‘De Groene Rekenkamer’, een mede door de uiterst conservatieve Burke Stichting opgezette pressiegroep die de klimaatmaatregelen en milieuactivisme tracht te dwarsbomen. Van Ulzen kreeg op het congres ook voor elkaar dat de VVD wil dat milieuactiegroepen de Anbi-status ontnomen kan worden. Dat is de regeling waarmee goede doelen belastingvrij geld kunnen ontvangen van donateurs.

De klimaatmaatregelen en het debat over de klimaatcrisis worden gedwarsboomd door een realtief kleine maar zeer fanatieke groep saboteurs. Trouw:

De actieve klimaatsceptische beweging in Nederland bestaat uit een los netwerk van bloggers, journalisten, gepensioneerde wetenschappers, enkele stichtingen en de politieke partij PVV. Een harde kern van naar schatting honderd ‘actieve sceptici’ zoekt het publieke debat op om twijfels te uiten over het bestaan en het belang van het klimaatprobleem. Verscheidene sceptici voelen zich gesteund door het aantreden van Trump, die het woord ‘klimaatverandering’ in de ban heeft gedaan.

cc-foto: Duncan Hull / Banksy

Geef een reactie

Laatste reacties (107)