64

Klimaatopwarming maakt gebieden onverzekerbaar

Door opwarming aarde en oceanen, neemt het aantal weergerelateerde natuurrampen enorm snel toe ... Verzekeraars waarschuwen overheden

Waar er in 1980 nog zo’n 300 weercatastrofen plaatsvonden, is dat aantal in 2012 al gestegen tot 900. En terwijl de politiek op veel plaatsen nog druk kibbelt over oorzaak en impact van de opwarming van de aarde, omarmen verzekeraars de conclusies van deskundigen, en bereidt men zich voor op wat komen gaat.

Naast een meetbare toename van stormen, droogtes, overstromingen, hittegolven en bosbranden, is ook de economische crisis voor verzekeraars van belang. Bezuinigende overheden doen niet de noodzakelijke investeringen op het gebied van preventie en onderhoud, waardoor de kosten van rampenbestrijding – als het dan een keer mis gaat – nog veel hoger uitvallen.

Een studie van The Geneva Association (een internationaal instituut voor de studie van verzekeringseconomie), die gisteren gepubliceerd werd in de Financial Times, waarschuwt daarom dat grote gebieden onverzekerbaar dreigen te raken. Voor delen van de Amerikaanse staat Florida en het Verenigd Koninkrijk is dit nu al een probleem, maar John Fitzpatrick (secretaris-generaal van GA), acht het onwaarschijnlijk dat het bij deze gebieden blijft. Het risico is vooral groot in stedelijke gebieden waar op grote schaal (duur) gebouwd wordt aan waterwegen en langs de kust.

De timing van het rapport sluit goed aan bij de klimaatspeech die de Amerikaanse president Obama dinsdag hield. In de speech kondigde hij een aantal maatregelen aan die vooral als doel hebben de uitstoot van CO2 te beperken.

Financial Times: ‘Warming oceans make parts of world ‘uninsurable’, say insurers’

Geef een reactie

Laatste reacties (64)