43

Klimaatramp: 40 procent vluchten vanaf Schiphol is kort

Veel van de reizen vanaf Schiphol kunnen ook prima met de trein. Uit onderzoek in opdracht van Greenpeace blijkt dat 40 procent vliegtuigen die opstijgt van Schiphol, niet verder vliegt dan 750 kilometer. “Deze korte vluchten van maximaal anderhalf uur genereren meer uitstoot per kilometer, door de hoge uitstoot bij landen, taxiën en opstijgen”, stelt de milieuorganisatie.

De belangrijkste bestemming vanaf Schiphol is Londen. Elke twintig minuten vertrekt er een vliegtuig naar de Britse hoofdstad, die ook prima met de Eurostar is te bereiken. Ook naar Parijs en Brussel, plaatsen die eveneens een goede treinverbinding hebben, vertrekken respectievelijk 13 en 5 vluchten per dag. Dewi Zloch van Greenpeace roept op om deze zinloze vluchten te schrappen.

Het is natuurlijk niet te bevatten dat in deze tijd van klimaatcrisis er zoveel korte afstandsvluchten zijn, terwijl we weten dat vliegtuigen een grote CO2-uitstoot veroorzaken. We zetten nu in op minder CO2-uitstoot op alle fronten, dat moet dus ook gelden voor de luchtvaart. Dat betekent krimp van het aantal vluchten, want vliegen zonder uitstoot gaat de komende decennia helaas nog niet lukken. Schiphol weet dit ook, maar in plaats van dat zij met goed klimaatbeleid komen, kiezen zij voor groei van het vliegverkeer. Dat is onverantwoord.

cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (43)