71

Klimaattop dreigt te mislukken

Nederlandse delegatie: 'Onderhandelingen zitten muurvast' ... Minister Cramer: 'Wereldleiders moeten Kopenhagen vlot trekken' ... 11 miljoen mensen ondertekenen petitie 'Save Copenhagen!'

De klimaattop in Kopenhagen dreigt te mislukken. De onderhandelingen zitten “op alle fronten vast”, zeggen de Nederlandse onderhandelaars na een lange nacht vergaderen. Minister Jacqueline Cramer van Milieu hoopt dat de ministers en wereldleiders het proces weer vlot kunnen trekken.

Door redactie Joop

Het is chaos in het Bella Centrum in Kopenhagen, zo meldt de NOS. Dat komt mede doordat veel regeringsleiders eerder zijn gekomen dan gepland, maar vooral doordat het onderhandelingsproces zo langzaam en stroperig verloopt. Veel deelnemers schijnen te klagen over die stroperigheid.

Ook was er wat verwarring over de voorzitterswissel. De Deense voorzitter Connie Hedegaard droeg haar taken woensdagmorgen over aan premier Rasmussen (foto). Officieel omdat er al zoveel regeringsleiders aanwezig zijn en hij het dan moet overnemen. Maar in de wandelgangen klinkt er ook veel kritiek op het Deense voorzitterschap. De Denen zouden er een nieuw verdrag doorheen willen drukken. 

De onderhandelingen zijn woensdagochtend overgedragen aan de ministers, zodat zij de teksten kunnen voorbereiden voor de komst van de premiers en presidenten. Op de klimaattop moeten onder meer afspraken gemaakt worden over de uitstoot van broeikasgassen en over geld voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering.

VN-klimaatchef Yvo de Boer gelooft nog steeds in een positieve afloop van de klimaattop in Kopenhagen. Volgens hem is de bijeenkomst chaotisch begonnen, maar is er zeker vooruitgang geboekt op technische punten.

PETITIE: Inmiddels tekenden al meer dan 11 miljoen mensen de online petitie van de ‘global web movement’ Avaaz.org, getiteld: Save Copenhagen!

De Deense premier Rasmussen spreekt de klimaattop in Kopenhagen toe.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)