28

‘Klimaattop Parijs dreigt te mislukken’

Klimaatchef VN waarschuwt voor mislukken belangrijkste klimaattop sinds jaren als VN-landen hun klimaatdoelstellingen niet nu al bekend maken

Vervuilende landen moeten een voorbeeld nemen aan de EU, Amerika en Rusland en hun reductieplannen voor de C02-utstoot nu al bekendmaken. Anders is de kans groot dat de Internationale klimaattop in Parijs in december mislukt.

Dat zegt Achim Steiner, klimaatchef van het milieubureau van de Verenigde Naties, op de website Politico.
Volgens Steiner moet er nu al een raamwerk gemaakt worden waarmee de VN-landen in december aan de slag kunnen, anders is er onvoldoende basis om straks tot een akkoord te komen.

De VN had een deadline gesteld: voor 1 april moesten de deelnemende landen hun klimaatdoelstellingen bekendmaken. Alleen Europa haalde die deadline. De Eu maakte bekend de CO2-uitstoot voor 2030 met 40 procent te willen laten dalen. Kort daarna volgden Rusland en Amerika met hun doelstellingen. Alle plannen bij elkaar zijn op papier goed voor een wereldwijde daling van de uitstoot met 30 procent.

De andere VN landen hebben nog niets laten horen, ondanks het feit dat ook Europa heeft aangedrongen op het bekendmaken van de plannen. Volgens een intern document zijn Canada, Saudi-Arabië en China van plan om voor eind juni hun klimaatdoelstellingen bekend te maken. Van Brazilië, India en Japan is onduidelijk of ze überhaupt plannen bekend gaan maken.

Voor veel landen, voor de ontwikkelingslanden, hebben moeite met het uitwerken van hun doelstellingen omdat de internationale klimaatdoelstellingen moeilijk te verenigen zijn met hun binnenlandse beleid.

De klimaattop in Parijs is de belangrijkste sinds de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Die mislukte omdat Amerika en China zich toen niet wilden verbinden aan de afspraken. Dit jaar moeten er nieuwe internationale afspraken worden gemaakt omdat de oude afspraken zijn verlopen.

De VN probeert nu op een andere manier overeenstemming te krijgen, namelijk door van tevoren al een raamwerk op te stellen waaruit de deelnemende landen makkelijker hun eigen route kunnen kiezen.

De internationale gemeenschap is trouwens nog lang niet in de buurt van een goed plan. Om de opwarming van de aarde binnen veilige grenzen te houden, moet de wereldwijde C02-uitstoot naar nul voor 2070. Met de plannen die de VN-landen nu hebben of proberen te maken, komen we daar in de verste verte niet bij in de buurt.

De top in Parijs begint op 30 november en duurt twee weken.

CC foto: Perscordaid.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)