47

Klimaattop slaapt er nog een paar jaartjes over

Update: Harde afspraken bleven uit op rommelige klimaattop ... GroenLinks Europarlementslid Bas Eickhout: 'Deal vanaf 2020 komt te laat' ... Wereld Natuur Fonds: 'Het is een aangelegd akkoord, zodat iedereen tevreden gesteld kon worden'

De uitputtende en chaotische klimaattop heeft uiteindelijk tot een mager resultaat geleid. De afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren bleken uiteindelijk maar erg mager. De top kwam overeen dat nieuwe onderhandelingen een nieuw klimaatverdrag moeten opleveren dat uiteindelijk in 2020 in werking zal treden.


De top wil de nieuwe afspraken in 2015 vast te leggen. Het Kyoto-protocol dat landen hebben ondertekend om de CO2 uitstoot aan te pakken verloopt in 2012. Via klimaattoppen wordt al jaren geprobeerd nieuwe afspraken te maken en nieuwe normen te stellen, maar landen als India en China slagen er telkens niet in om overeen te komen met de limieten.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) reageert somber. “Er is niet echt een deal bereikt”, zei klimaatcampagneleider Samantha Smith. “Het is een aangelegd akkoord, zodat iedereen tevreden gesteld kon worden.”

We moeten ons na Durban ook durven afvragen of de klimaatconferenties in deze vorm in de toekomst wel succesvol zullen zijn”, zegt Donald Pols, hoofd van het klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WNF). “Die grote economieën beschouwen de sterke focus op CO2-reductie als een gevaar voor hun groei. Het gevolg is dat de onderhandelingen voortdurend ontaarden in uitputtingsslagen zonder concreet resultaat. Ondertussen is de wereldwijde CO2-uitstoot hoger dan ooit.”

Ook GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is niet erg enthousiast. Alhoewel hij spreekt van een mijlpaal, vreest hij dat het akkoord in 2020 te laat komt.

Wat een gemengde gevoelens over Durban…EU heeft uiteindelijk goede rol gespeeld, maar nieuwe deal vanaf 2020 is te laat”, twittert hij.

De klimaattop verliep dit jaar niet geheel op rolletjes. “Er is ongelooflijk veel irritatie over het Zuid-Afrikaanse voorzitterschap. Het gaat traag en dan bleken er weer teksten verdwenen waar al een akkoord over was”, zei Eickhout eerder. De conferentie zou eigenlijk vrijdag al afgelopen zijn waardoor vele deelnemers ook al naar huis waren gegaan voordat er een slotakkoord bereikt was.

Vrijdag 9 december

Terwijl Nederland vooral afwezig is en geen enkele rol speelt, liet België zien dat ook kleine landen belangrijk kunnen zijn op de klimaattop.

‘Belgie maakt goede beurt in Durban’ kopte De Morgen. Op hetzelfde moment schrijft het AD ‘Nederland onzichtbaar op klimaattop‘.

De Nederlandse delegatie is 21 man sterk, onder wie consultants en een student, vormen een kleinere groep dan bijvoorbeeld die van België. Dat heeft 73 deskundigen gestuurd. 

PVV-Kamerlid Richard de Mos had er eerder op aangedrongen dat de regering minder geld uitgeeft voor delegaties naar klimaatconferenties.

De Nederlandse delegatie wordt de laatste dagen geleid door staatssecretaris Joop Atsma (Milieu). Hij bezocht vrijdag echter de opening van een nieuwe voedselfabriek van Unilever, meldde hij op Twitter.

‘Zo’n kleine delegatie doet me pijn’, zegt klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks). ‘Dat Atsma in de slotfase van de onderhandelingen een fabriek bezoekt, noemt Eickhout beschamend. ‘In die cruciale uren moet je juist flink lobbyen.’ 

De Belgische delegatie slaagt er ondertussen in een constructieve rol te spelen tijdens de onderhandelingen op Europees niveau. Milieuorganisaties zijn dezelfde mening toegedaan.

Tijdens de klimaatonderhandelingen in Durban treden de EU-landen gezamenlijk naar buiten. En de krant De Morgen heeft vanuit verschillende hoeken vernomen dat België heel wat gewicht in de schaal kan werpen binnen het Europese blok. 

Samen met landen als Finland, Frankrijk en Spanje, horen wij wel bij de leiders binnen het Europese blok”, zo zegt de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck, die de Belgische delegatie in Durban leidt.

De mening van de ministers wordt ook gedeeld door Greenpeace België die eveneens in Durban vertegenwoordigd is.
 

België neemt tijdens de onderhandelinge een progressief standpunt in, en slaagt er zo in om de EU op de juiste koers te houden”, zegt An Lambrechts van Greenpeace.

NRC: Mager akkoord bereikt op klimaattop – harde afspraken blijven uit
De Morgen: België maakt goede beurt in Durban

AD: Nederland onzichtbaar op klimaattop

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (47)