Laatste update 11:35
84

Klimaatverandering bestaat niet, aldus Trumps nieuwe hoofd Milieuzaken

Heel even leek het of Trump was teruggekomen op zijn beweringen dat klimaatverandering een hoax is, al dan niet verzonnen door de Chinese overheid. Maar met Trumps keuze voor het nieuwe hoofd van het federale milieuagentschap EPA lijkt hij toch weer van mening te zijn veranderd over die veranderde mening: Scott Pruitt, een advocaat die ooit probeerde diezelfde EPA te ontmantelen vanwege hun waarschuwingen voor klimaatverandering.

Gedurende de hele campagne heeft Trump volgehouden dat als er al zoiets bestaat als klimaatverandering, het toch vooral niet wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Dit ondanks meer dan voldoende wetenschappelijk bewijs voor het tegendeel. Sterker nog, klimaatverandering zou een Chinese uitvinding zijn bedoeld om Amerikaanse productie te verminderen.

Na de verkiezingen leek Trump zijn toon te matigen op dat gebied. De Amerikaanse president-elect sprak met klimaatactivisten als Al Gore en Leonardo DiCaprio en liet in een interview met de New York Times weten toch wel een verband te zien tussen klimaatverandering en menselijk handelen. Ook zei Trump in tegenstelling tot eerdere beweringen toch geen plannen te hebben om het Parijs-akkoord niet te erkennen.

Maar daar kwam dan toch de aanstelling van Scott Pruitt als hoofd van het Environmental Protection Agency, het federale agentschap van de Verenigde Staten dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en de bescherming van het milieu. Pruitt, die zoals gezegd in het verleden de EPA nog wilde laten opheffen, is een onverzettelijke scepticus op het gebied van klimaatverandering. Niet alleen gelooft hij niet dat de mens een van de hoofdveroorzakers is, hij vraagt zich zelfs openlijk af of het klimaat überhaupt wel verandert. ‘De meningen zijn verdeeld,’ schreef Pruitt eerder dit jaar in een artikel in de National Review. ‘Wetenschappers kunnen het ook niet eens worden over de oorzaak, als het al gebeurt.’

Zo’n 97 procent van wetenschappers die zich met het klimaat bezighouden is ervan overtuigd dat de planeet in rap tempo opwarmt en dat het gebruik van fossiele brandstoffen de grote boosdoener is. De tien warmste jaren uit de geschiedenis van de planeet vonden plaats in de afgelopen twaalf jaar, met 2016 als absolute uitschieter. Uit meerdere studies blijkt de ijsmassa’s bij Groenland en Antarctica ernstig slinken en dat in de laatste eeuw het zeeniveau wereldwijd met gemiddeld 17 centimeter is gestegen.

Voorstanders van Pruitts aanstelling bevinden zich vooral in de fossiele brandstofsector. ‘Scott Pruitt is een zakenman en snapt de gevolgen van wetgeving voor de zakenwereld,’ liet oliemagnaat Jeffrey McDougall weten. ‘Zijn aanstelling zal voor redelijke regelgeving zorgen’.

Volgens Ken Cook, hoofd van de Environmental Working Group, een wetenschappelijk bureau in Washington DC, ‘kunnen we ervan uitgaan dat Pruitt het grootste gevaar voor schone lucht en drinkwater uit de geschiedenis van de Amerikaanse overheid is’. Ook Bernie Sanders heeft forse kritiek op de aanstelling geleverd. ‘Pruitt is niet alleen een klimaatontkenner, maar ook iemand die zijn uiterste best heeft gedaan dit land juist afhankelijker te maken van fossiele brandstoffen’.

Bronnen: The Guardian, The Independent / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (84)