Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatverandering heeft Europa in de houdgreep

  •  
11-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
natureends_300.jpg
Apocalyptische situaties in Frankrijk ... Dalend waterpeil brengt 44 Franse kerncentrales in gevaar ... Experts waarschuwen voor zware schade en economische verliezen
Extreme meteorologische omstandigheden, de gevolgen van klimaatverandering, zijn al aan de orde van de dag in Europa. Experts waarschuwen in de De Morgen dat Europa steeds meer rekening moet gaan houden met zware schade en economische verliezen als gevolg van de klimaatverandering. De veranderingen zijn goed zichtbaar in Frankrijk en Duitsland die te maken hebben met enorme stortbuien en droogte.
De Morgen geeft een opsomming van de extreme meteorologische omstandigheden:
Maandag werd een deel van Hamburg onder water gezet, tot het station toe, waardoor het regionale treinverkeer tot stilstand kwam. Ook de luchthaven moest enkele uren dicht als gevolg van regen, wind en bliksem. In Bonn kwam een dertienjarig meisje om toen een muur het begaf als gevolg van de felle regen. In een dierentuin in Messernich werden dertig herten neergebliksemd. In de deelstaat Hessen viel zondag meer dan 100 liter per vierkante meter, bijna het dubbele van het maandgemiddelde. Ook in Frankrijk hield noodweer lelijk huis zondag. In het zuidwestelijke departement Vaucluse vernielde hagel grote oppervlaktes landbouwgewassen, een ‘apocalyptische situatie’, volgens André Bernard, voorzitter van de regionale landbouwersfederatie.
Friedrich Wilhelm Gestengarbe, adjunct-directeur van het Onderzoeksinstituut voor Klimaatimpact in het Duitse Potsdam meent dat er in zijn land twee tot drie keer zoveel zware stormen en overstromingen zijn als voordien. In sommige Duitse regio’s is de neerlag nog maar 18 procent van het gemiddelde. De droogte eist zijn tol volgens Uwe Kirsche, woordvoerder van de Duitse meteorologische dienst DWD. De landbouwgewassen rijpten vroeg maar de oogst was klein.
Franse landbouwers menen dat de droogte een voorbode is van nog zwaardere rampen. Het dalen van het waterpeil vormt een verhoogd risico voor 44 Franse kerncentrales die langs de rivieroevers zijn gebouwd. De Franse overheid is al met man en macht bezig om te kijken het rivierwaterpeil constant gehouden moet worden.
Volgens de Franse minister van Energie Éric Besson betekenen de hoge lentetemperaturen ‘geen probleem voor de veiligheid van onze nucleaire installaties’ omdat volgens hem maar weinig water nodig om om de centrales te koelen. Nucleair Observatorium, de Franse organisatie die voor de afschaffing van kerncentrales is, staat versteld van dit antwoord.
Onze regering houdt vol dat de kerncentrales ons beschermen tegen de klimaatwijziging, omdat ze ogenschijnlijk geen broeikasgassen uitstoten. In werkelijkheid brengen de klimaatwijziging en de extreme omstandigheden die ze veroorzaakt, het milieu en de elektriciteitsbevoorrading, die erg van kernenergie afhangt, in gevaar.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.